Foto: Anne Claire de Breij

Moeder Courage

Het Nationale Theater | Liesbeth Coltof
di 15 apr - vr 13 jun
di 15 apr 2025
-
vr 13 jun 2025

Een vrouw met de bijnaam Moeder Courage zet in oorlogstijd álles op het spel om met haar kinderen te overleven. We volgen haar hartverscheurende reis te midden van chaos en conflict. Regisseur Liesbeth Coltof brengt met Moeder Courage een rauwe, hedendaagse, maar ook liefdevolle muziektheatervoorstelling.

Het verhaal

Europa in de nabije toekomst, het continent is beland in een slepende oorlog. Moeder Courage (Tamar van den Dop) trekt samen met haar drie jongvolwassen kinderen achter de troepen aan. Het is haar beste kans om te overleven en dus verkoopt ze de soldaten alles wat nodig is voor de strijd; laarzen, bier, voedsel en wapens. Vol vuur probeert Moeder Courage haar familie bij elkaar te houden in een wereld die verscheurd wordt door oorlog. Koste wat het kost.

'Courages van deze wereld'

Regisseur Liesbeth Coltof maakt een moderne versie van Bertolt Brechts klassieker:

"Ik heb ze ontmoet: de Courages van deze wereld. Vrouwen die in de hel van oorlog of bezetting hun kinderen proberen groot te brengen. Moeders in de arme wijken van Cleveland (VS), Sao Paulo of Ter Apel voor wie het leven elke dag een oorlogssituatie is. Het zijn geen lieve vrouwen, aardigheid is voorbehouden aan hen die in vrede en rijkdom leven. Maar ze geven nooit op, dwars door de stress en het verdriet blijven zij staan. Onder hun harde schil en dwars door de onrechtvaardigheid heen, bewaren zij hun menselijkheid met een moed, die wij ons maar moeilijk kunnen voorstellen. In deze voorstelling hoop ik hen de plek te geven die ze toekomt."

Moeder Courage toegankelijk

Deze voorstelling maken we op op zaterdag 7 juni toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Voorafgaand aan de voorstelling is er een 'meet en feel' en tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk audiodescriptie. Deze voorstelling maken we op maandag 21 april en zondag 8 juni toegankelijk voor doven en slechthorenden met schrijftolken. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is er een voorbereidingsdocument beschikbaar.

Bekijk toegankelijkheidsmiddelen

Credits

Tekst Bertolt Brecht
Vertaling Han van Wieringen
Regie Liesbeth Coltof
Spel Tamar van den Dop, Soumaya Ahouaoui, Yamill Jones, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, e.a.