Herdenking 133 jaar Javaans-Surinaamse Geschiedenis

Stichting Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI)
zo 13 aug - 13:00 - 18:00
zo 13 aug 2023
13:00 - 18:00
  • zo 13 aug 2023
    13:00 - 18:00
    Koninklijke Schouwburg
    Sol LeWittfoyer

Wong Jawa. From the East to the West  is het thema van de herdenking van de geschiedenis van Javaanse Surinamers, die 133 jaar geleden begon met de aankomst in Suriname van de eerste Javaanse contractarbeiders op 9 augustus 1890.

In het programma komt het thema tot uiting in de keynote die zal worden verzorgd door Christa Wongsodikromo, 4de generatie onafhankelijk onderzoeker, activist en gastdocent op University of Michigan. Zij specialiseert zich in het koloniaal verleden van Indonesië en Suriname, intergenerationeel trauma en identiteit.

In haar presentatie legt zij een nauwe koppeling tussen Indonesië en de slavernij en contractarbeid in Suriname. Zowel de eerste als de laatste contractarbeiders in Suriname kwamen uit Indonesië. Tijdens de 133-jarige herdenking van de Javaans-Surinaamse geschiedenis wordt stilgestaan bij de oudste en langste Nederlandse koloniale slavernijgeschiedenis die zich in Indonesië heeft voltrokken. De Javaans-Surinaamse identiteit is een belichaming van dit historische verleden, waarbij wordt ingegaan op het koloniale systeem als wereldwijd systeem.

Hierna volgen voordrachten (gedichten, spoken word) dans en muziek van jongeren met Indonesische en Javaans-Surinaamse roots.