Archipelago

Het Nationale Theater
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
di 15 aug - 16:00
di 15 aug 2023
16:00
  • di 15 aug 2023
    16:00
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

Archipelago is een muzikale trip door het Indische verleden van Ayah, de stilzwijgende vader die in een hoek van de kamer zit. Zijn dochter Mira en kleinzoon Milan zoeken samen naar woorden om dichter bij hun familieverleden te komen. Als twintiger werkte Ayah mee aan de Birma spoorlijn, dat weten ze, maar wat er allemaal nog meer in hem voortleeft, is ze een raadsel. Tot hij zijn instrumenten pakt, tot hij muziek begint te maken en de herinneringen aan Ayah’s moeder en leven op Java tot leven komen.

Archipelago is een ode aan de verbinding tussen verschillende generaties Indische Nederlanders die op zoek durven naar het verleden van hun voorouders.

Op 15 augustus wordt deze nieuwe tekst in een muzikale vorm door Esther Scheldwacht en haar zoons Billy en Moos de Walle eenmalig gelezen in De Koninklijke Schouwburg.

“Hij heeft altijd gezegd dat er een dag zou komen waarop hij niet meer zou spreken, hij heeft ons gewaarschuwd, ver van tevoren, nu moeten we maar gissen naar wat die melodie betekent.”
Milan in Archipelago

Symbolisch gerechtje - Nasi bungkus

Je krijgt na afloop van Archipelago een nasi bungkus gewikkeld in bananenblad. Dit kleine gerechtje werd destijds door Het Rode Kruis uitgedeeld aan hen die terugkwamen van de Japanse kampen en staat symbool voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.

Na afloop met de boot naar het Indisch Monument voor de herdenking (uitverkocht)

Vaar met de boot van Willemsvaart na de voorstelling naar het Indisch Monument. De boottocht is gratis voor bezoekers van Archipelago die een kaartje voor de boot hebben. Er waren maximaal 48 plaatsen beschikbaar - die zijn inmiddels allemaal vergeven.

Ook trams 1 en 9 zijn goede verbindingen naar het monument - mocht je op eigen gelegenheid daarheen willen.

Regisseur Chyramain van Kempen en toneelschrijver Melissa Knollenburg zijn tweede en derde generatie Indische Nederlanders. In gesprek over hun eigen verleden en familiegeschiedenissen, kwamen ze achter steeds meer overeenkomsten in hun verhalen. Speciaal voor de Indië herdenking 2023 schrijft Melissa Knollenburg dit nieuwe toneelstuk gebaseerd op de gedeelde ervaringen van verschillende generaties en de samenwerking met Esther Scheldwacht en haar zoons Billy en Moos de Walle.  

“Eigenlijk wil ik gewoon de liefde van mijn oma en de verhalen die mijn stiefopa over haar vertelde kunnen doorgeven aan mijn zoon. De feiten zijn veel minder relevant. Daar kwam ik achter door de gesprekken met Melissa. Het gevoel en de liefde voor mijn voorouders doorgeven, dat is waarom ik de familiegeschiedenis wil kennen.” (Chyramain van Kempen over Archipelago)

Credits

Regie: Chyramain van Kempen
Tekst: Melissa Knollenburg
Spel: Esther Scheldwacht, Billy de Walle, Moos de Walle, Damien Kess, Dyonne van Haasteren, Melissa Knollenburg