Jerusalem

TG Stan
wo 10 apr - 20:15
wo 10 apr 2024
20:15
  • wo 10 apr 2024
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Twee mensen niet van hier
Bouwen aan een leven
Aan een toekomst
Hoopvol
Jerusalem is hun speelplaats
Een plek die symbool staat voor een begin
Het epicentrum van drie wereldgodsdiensten
En de plek van eeuwigdurende strijd over ideologieën en bezit

It’s good that you are here
It’s good that we are here
Together
It’s good that you left your country
It’s good that this is your country now
You can call this your country
It’s good that you fell in love
It’s good that you got married
Is it good that we are married?
It’s good that you have children
You have two
I have two
It’s good that you have hope

Atta Nasser, geboren in Jerusalem, en Scarlet Tummers, geboren in Den Haag, ontmoeten elkaar op de scène in een zoektocht naar identiteit en zingeving. Ondanks hun verschillen en met hun overeenkomsten willen ze te weten komen wat geloof betekent, zowel binnen religieuze praktijken als in het dagelijkse leven. Geloof meandert door hun wereld, via hun ouders, partners en kinderen. Het resultaat is een conversatie tussen twee makers die zichzelf, elkaar én het publiek willen confronteren met hun interpretatie van waar Jerusalem voor staat. 

“You can learn something from every person you meet. Every person knows something that you don’t know.” Vanuit dit standpunt proberen Scarlet Tummers en Atta Nasser elkaar te doorgronden. Wat is volgens hen het verschil tussen goed en slecht, waaruit ontstaat de drang om te geloven

Jerusalem is de bakermat van religie, van een aanhoudend conflict, maar het is ook een plek waar geleefd en gelachen wordt. Deze voorstelling staat dan ook symbool voor dat Jerusalem, in al zijn facetten.

Jerusalem werd gecreëerd in het kader van de medeSTANders, een initiatief waarbij jonge makers een voorstelling uitwerken onder de vleugels van STAN. Zowel Scarlet Tummers als Atta Nasser hebben al een band met het gezelschap: Atta maakte deel uit van Move (on) en Orphans, Scarlet van Somnia en De Kersentuin. In 2020 volgde haar creatie van A Separation, een STAN-voorstelling met als uitgangspunt de gelijknamige Iraanse film van Asghar Farhadi. 

Credits

van en met Atta Nasser en Scarlet Tummers | tekst en spel Atta Nasser en Scarlet Tummers | artistiek advies Bart Capelle, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Haider Al Timimi en Frank Vercruyssen | techniek Bert Vermeulen | productie tg STAN | coproductie Theater Antigone | tekst gebaseerd op onder meer Simone Weil, Mahmoud Darwish, Amin Malouf, Sylvia Plath, Edward Saïd, en anderen | met steun van wpZimmer en Zuidpool