mrt & apr | vrije voorstellingen

ALLEEN TE BOEKEN VOOR SCHOLEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

← Terug naar het overzicht

The Nether (16+)

Het Nationale Theater
The Nether is als een aflevering van Black Mirror op het toneel. Daria Bukvić (bekend van de Shakespeare-hit Othello) regisseert deze scifi-thriller over de morele grenzen in een grenzeloze virtuele wereld. Een razend spannende voorstelling, die je meevoert naar een huiveringwekkende wereld en onder je huid kruipt. Met o.a. Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Leandro Ceder en Jaap Spijkers.

Reserveer

✎ Educatie

The Nether (16+)

Black Mirror op het toneel

In de nabije toekomst ontwikkelt het internet zich tot een hyperrealistische virtuele wereld: The Nether. Net als in de echte wereld gebeuren ook hier duistere zaken in duistere uithoeken. In een afgeschermd domein staat een virtueel Victoriaans huis, waar mensen tegen betaling hun lusten mogen botvieren op minderjarige jongens en meisjes. Alles is toegestaan, immers: het is alleen maar virtuele fantasie, niets is ‘echt’, toch? Een vrouwelijke rechercheur doet ondertussen onderzoek naar het bordeel en zijn eigenaar Mr. Sims: in hoeverre vormen fantasieën in The Nether de basis voor strafbare daden in de echte wereld? En wat gebeurt er met onze morele grenzen in een wereld die steeds virtueler wordt?  
 
De Amerikaanse schrijfster Jennifer Haley begon haar carrière als actrice. Omdat ze vond dat er te weinig spannende rollen voor vrouwen waren, besloot ze zelf te gaan schrijven. Inmiddels is ze een veelgeprezen toneelauteur en scenarist van onder meer de Netflix-serie Mindhunter. Nina Spijkers regisseert The Nether met o.a. Yela de Koning als rechercheur Morris en Rick Paul van Mulligen als bordeeleigenaar Sims. Een duizelingwekkend gedachte-experiment over moraal, seksualiteit en identiteit, maar vooral een razend spannende thriller die onder je huid kruipt.

✎ Educatie

Iedere samenleving heeft zijn eigen regels en wetten. We ervaren een steeds verder ontwikkelde digitaliserende samenleving, waarin je de ander via ZOOM, Teams, Skype via een schermpje ziet. Als je de ander niet 'live' ziet, moet je dan nog steeds met dezelfde regels en wetten rekening houden? 
Wat is geoorloofd in een online samenleving? Verschuiven de grenzen tussen goed en fout? 
 
Net als in een echte detective gaat de klas op zoek naar sporen die aantonen wat 'echt' is en wat niet.
Komt de waarheid boven tafel als de puzzelstukken ontrafeld zijn? En waar luister je naar als je morele kompas in strijd is met de waarheid? De workshop duurt 50 minuten en kan zowel op school als in het theater plaatsvinden. 

Speeldata

Vrije voorstellingen

 

di 2 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

di 9 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

wo 3 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

wo 10 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

do 4 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

do 29 apr 2021 

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

vr 5 mrt 2021

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

vr 30 apr 2021 

20:15 uur Theater aan het Spui - Zaal 1

Prijs per leerling €11,50

Credits

tekst Jennifer Haley  
regie Nina Spijkers 
cast Shelley Bos, Leandro Ceder, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen en Jaap Spijkers 
vertaling Daan Windhorst  
dramaturgie Karim Ameur  
decor & video Wikke & Marloes  
kostuumontwerp Dymph Boss  
lichtontwerp Yuri Schreuders  
geluidsontwerp Wilko Sterke