Samen herdenken

Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Herdenking, na de twee minuten stilte, zijn er meer dan honderd voorstellingen te zien in Nederland. Elke voorstelling is speciaal voor Theater Na de Dam gemaakt en heeft op zijn eigen manier betrekking op oorlog en herdenken. Hieronder vind je de voorstellingen in onze theaters in Den Haag.

In de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui wordt de herdenking ook uitgezonden, zodat we samen twee minuten stil kunnen zijn. Herdenk je mee in het theater?

Gordon Meuleman
Schuldig landschap
za 4 mei, 19:50 uur | Koninklijke Schouwburg

Toneelschrijver Nathan Vecht schreef speciaal voor deze avond een tekst over hoe de oorlog en het herdenken daarvan tot op de dag van vandaag een open zenuw raken. Eerst wordt de herdenking op de Waalsdorpervlakte uitgezonden in de zaal en zijn we samen twee minuten stil. Vervolgens zie je acteur Tamar van den Dop met Schuldig landschap.
Hilde Harshagen
Scherven en flitsen
za 4 mei, 21:00 uur | Zaal 3

De opa’s en oma’s van acteur Billy de Walle leven nog. Alle vier zijn ze opgegroeid in de Tweede Wereldoorlog. Twee van hen in Nederlands-Indië en twee van hen in Nederland. Uiteindelijk bracht de oorlog hen allemaal naar Den Haag. Billy de Walle maakt een reconstructie van hun leven tijdens en na de oorlog om ze beter te leren kennen.
Me and Mr Jansen
za 4 mei, 21:00 uur | Theater aan het Spui

Me and Mr Jansen is een Engelstalige voorstelling over de Joodse afkomst van theatermaker Raphael Rodan en over alles wat er met zijn familie gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. In deze voorstelling onderzoekt Raphael hoe verraad werkt. Kan je aan je eigen geschiedenis ontsnappen? Bij deze voorstelling is een Nederlandse gebarentolk aanwezig.
Laten we bij het bankje verdergaan
za 4 mei, 19:00 uur | Theater aan het Spui

Laten we bij het bankje verdergaan is een avond voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar. We eten samen, gaan het gesprek aan over toen, vandaag en morgen en kijken de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis. In de documentaire reizen zeven jongeren de liefdesgeschiedenis van de joodse Ellis en Bernie achterna en bevragen ze de thema’s uit de Tweede Wereldoorlog.

In aanloop naar 4 mei

Onderstaande voorstellingen worden op 4 mei in het kader van Theater Na de Dam in een andere stad gespeeld. Op woensdag 1 en vrijdag 3 mei zie je deze voorstellingen al bij ons in de Koninklijke Schouwburg.

Over Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren die zich inzetten rondom de Nationale Herdenking op 4 mei. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Ben je benieuwd naar het hele programma?

Bekijk programma