Theater Na de Dam
in heel Nederland voorstellingen na de herdenking
Ieder jaar doen jongeren in het kader van Theater Na de Dam een onderzoek naar vrijheid en hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Kon je nog wel buitenspelen? Hoe rook het buiten? Wat zag je om je heen? Welke moment vergeet je nooit meer? Door met ouderen in gesprek te gaan komen ervaringen tot leven. Deze verhalen vormen de basis voor een voorstelling die op 4 en 5 mei gespeeld wordt.
Editie 2021: Oorlog in de Weimarstraat
Ruim twintig Haagse jongeren verdiepen zich in de verhalen van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De rode draad van hun onderzoek is ruim anderhalve kilometer lang: de Weimarstraat. Een straat vol culturen, met de Libanees Ami’s, de Poolse supermarkt Zabka Polski Sklep, de Nederlandse Hakkenbar, de Indische Toko Toet en de Syrische lunchroom Al Rais.
De verhalen uit het verleden komen samen in de straat van 2021. Over hoe de Duitse soldaten tussen de Haagse zwembadgebruikers zwommen, terwijl de houten deurklinken ontvreemd werden om het vuur op te stoken. Over oorlog, die ook in Indië en Polen plaatsvond. Over hoe de oorlog een stempel drukte op de verschillende gemeenschappen in Den Haag en hoe deze samenleefden in de stad.
(Oud)bewoners uit de straat en omgeving deelde hun verhalen en herinneringen met de jongeren over de straat in oorlogstijden. Onder begeleiding van diverse theatermakers zetten zij deze verhalen om in een nieuwe vertelling. Het resultaat: een theatrale wandeling door de Weimarstraat, uitmondend in De Nieuwe Regentes.
Gezocht: Haagse jongeren uit het Regetessekwartier
Woon je in het Regentessekwartier en ben jij tussen de 11 en 18 jaar oud? Doe dan mee aan deze editie van Theater Na de Dam. In 5 repetities werk je mee aan de theatrale route op 4 en 5 mei. Ben of ken jij iemand uit de wijk die mee wilt doen? Mail dan naar Lotte de Leeuw.
Voorgaande edities

Over Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.