Nationale Herdenking 15 augustus 1945

inclusief de voorstelling Troost van Het Nationale Theater
do 15 aug - 14:00
do 15 aug 2024
14:00
  • do 15 aug 2024
    14:00
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

Einde Japanse bezetting Nederlands-Indië

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. We organiseren in augustus rondom deze herdenking verschillende activiteiten.

Programma

Vanaf 14:00 start het programma in de Koninklijke Schouwburg. Om 16:00 begint daar in de Grote Zaal de voorstelling Troost. Met een dagticket (€ 13,50) heb je toegang tot alle onderdelen.

Programma

 

Voorstellling Troost (werktitel)

Aanvang: 16:00

In Troost ontmoeten we Ella, een Indische vrouw die al jaren onderzoek doet om het verleden van vrouwen in voormalig Nederlands-Indie een plek te geven in de wereldgeschiedenis. In het onderzoek naar het verleden, komt ze ineens het verhaal van haar moeder Gina tegen. Gina had een droom om zangeres te worden en werd, terwijl ze zong in het kamp, op twaalfjarige leeftijd geselecteerd als troostmeisje. Aan dat lot ontsnapte ze ternauwernood door de scene die haar moeder in het kamp schopte. Ze dook onder bij een andere moeder in het kamp, terwijl ze zag hoe er steeds meer meisjes van haar leeftijd werden weggenomen. Als getuige van zo veel leed droeg Ella's moeder het verhaal van troostmeisjes een leven met zich mee.

Hoe leef je door als je weet dat je eigen lichaam het grootste gevaar is? Deze tekst gaat over vrouw-zijn, over het terug toe-eigenen van je lichaam, over het doorgeven van angst en het hervinden van je eigen vrijheid. 

Troost is een woedend, kwetsbaar en emotioneel verhaal over geweld op vrouwen in oorlog. 

Symbolisch gerechtje - Nasi bungkus

Je krijgt na afloop van de voorstelling een nasi bungkus gewikkeld in bananenblad. Dit kleine gerechtje werd destijds door Het Rode Kruis uitgedeeld aan hen die terugkwamen van de Japanse kampen en staat symbool voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.

Indofoodtours om 14:00 en om 17:15 - plusticket 

Voorafgaand aan de voorstelling en na afloop van de voorstelling kan je meedoen aan de Indofoodtour. Tijdens de Indofoodtours laat je je volledig en onbezorgd onderdompelen in de Indische en Indonesische keuken in Den Haag. Daarnaast leer je meer over onder andere de geschiedenis en cultuur die met dit eten verbonden is. Normaal duurt een tour 6 uur maar speciaal voor deze dag is het een mini-Indofoodtour van 1,5 uur. Er zijn alleen nog tickets voor 17:15 uur beschikbaar (de tour van 14:00 uur is uitverkocht).

Na afloop met de boot naar het Indisch Monument voor de herdenking (uitverkocht)

Vaar met de boot van Willemsvaart na de voorstelling naar het Indisch Monument. De boottocht is gratis voor bezoekers met een dagkaart die een plusticket voor de boot hebben. Er waren maximaal 48 plaatsen beschikbaar en die zijn inmiddels allemaal vergeven.

Ook trams 1 en 9 zijn goede verbindingen naar het monument - mocht je op eigen gelegenheid daarheen willen.