ONTHUISD.

Evy Lasschuit
ENTER Festival
zo 23 jun
zo 23 jun 2024

Een theatraal onderzoek naar het geluid van rouw. Van harde kreten tot de stilte die niets dan leegte achterlaat. Een kapotte familie die muzikaal en dissonant probeert te reiken naar de waarheid. Want wie is schuldig? Of zijn we allemaal verantwoordelijk?


Werkers en opleidingen

Fontys Academy of the Arts (FAA)

Evy Lasschuit studeert dit jaar af aan de Docerend theatermaker opleiding van FAA
Sannah de Haas studeert momenteel Music and Performing Arts Classical aan FAA 
Youri Traa studeert momenteel Music and Performing Arts Jazz aan FAA 
Thijmen Staps studeert momenteel MuziekTheater aan FAA
Dagmar van Wijngaarden is een alumni van de opleiding Muziek educatie aan FAA 
Kelly Heijmans en Tristen Theunisz zijn alumni van de opleiding docerend theatermaker aan FAA

LET OP! De ingang van de HNT studio's bevinden zich om de hoek van de Konkinkijke Schouwburg

In ONTHUISD  zien we mensen in gevecht met zichzelf, elkaar en hun rouw maar er wordt daarnaast ook gespeeld, gelachen en geliefd, zoals alleen broers en zus dat kunnen. Samen reconstrueren ze het verhaal van Jochie, ieder vanuit hun eigen blik en ervaring. Met het ene been in het verleden en het andere in het heden vertellen ze over die dag waarop het leven toesloeg en jochie van hen afpakte.


Voor ONTHUISD is theatermaker Evy Lasschuit een onderzoek gestart naar de verschillende functies en rollen die muziek kan bekleden. Zo werd de startvraag voor dit proces "wat kan muziek verder zijn dan achtergrondmuziek?" Een personage? Een emotie? Etc. De hiërarchie binnen familie is daarnaast een terugkerend thema in haar werk.


Op zoek naar een experimentele en rebelse klank bracht ze twee klassieke muzikanten (De cello en viool.) en twee moderne muzikanten (De drums en de elektrisch gitaar) bij elkaar. Samen met vier acteurs en onder de tekst “De dag dat mijn broer niet thuiskwam”, Roel Adam (2000) begon hun experiment. In ONTHUISD worden de grenzen van muziek en theater verkent, soms klein, soms bombastisch maar altijd dichtbij.


Laat je meevoeren in de rauwe realiteit van het leven, de complexiteit van familiebanden en de veerkracht die nodig is om zelfs te midden van verlies en pijn door te gaan.

 

Over de maker

"Ik ben Evy Lasschuit en samen met dit mooie collectief van acht mensen heb ik ONTHUISD. mogen creëren!

Vanaf jongs af aan ben ik in de ban van het creatieve proces rondom theater. Hoe bij de meesten de fascinatie ontstaat vanuit het spel, ontstond dit bij mij vanaf de zijkant. Het liefst bestookte ik de maker met vragen en liet ik mijn eigen creatieve ideeën los op de vloer.

Al zes jaar ben ik nu intensief bezig om te ontwikkelen als maker en ik hoop dit na mijn afstuderen door te kunnen zetten in ons werkveld. Mijn droom zou zijn om een rebels en interdisciplinair collectief op te zetten waarbij we, net als bij ONTHUISD., de grenzen van onze disciplines en de relatie tot elkaar opzoeken.

Ik ben een maker die door haar maatschappelijke en decor gestuurde voorstellingen het publiek uit daagt tot een gesprek. Hierin zoek ik niet naar een oplossing maar juist naar de start van de discussie. Ik streef ernaar dat mijn voorstellingen toegankelijk zijn voor de kenner en de leek, omdat ik geloof dat de gesprekken over de maatschappij dit ook moeten zijn.

ONTHUISD. is een samenwerking geweest tussen verschillende alumni en studenten van FAA, wat is ontwikkeld naar een hecht collectief en we kunnen niet wachten om het met de buitenwereld te delen.

Credits

concept en regie: Evy Lasschuit 
tekst: Roel Adam, ONTHUISD is een bewerking van "De dag dat mijn broer niet thuiskwam" (2000)
spel: Tristen Theunisz, Kelly Heijmans, Lucas Siljée, Ties Wouters
muziek: Dagmar van Wijngaarden, Sannah de Haas, Youri Traa, Thijmen Staps