De laatste getuigen: Schuldig landschap

Het Nationale Theater
Theater Na de Dam
za 4 mei - 19:50
za 4 mei 2024
19:50
  • za 4 mei 2024
    19:50
    Theater Na de Dam
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

Tamar van den Dop speelt op 4 mei in de Koninklijke Schouwburg de monoloog Schuldig landschap. Een nieuwe theatertekst die speciaal voor deze Theater Na de Dam werd geschreven door toneelschrijver Nathan Vecht. Over hoe de oorlog en het herdenken daarvan tot op de dag van vandaag een open zenuw raken. De regie is in handen van Eric de Vroedt.

 

Het is 2030. Het landsbestuur wordt onder ede gehoord over hoe we omgaan met ons oorlogsverleden. Welke verhalen vertellen we door en wat laten we onbesproken? Wat betekent ‘Nooit meer’ in een tijd dat er nieuwe oorlogen woeden? Gelden die woorden voor iedereen? En bovenal: wie is er verantwoordelijk voor dat het weer is misgegaan? 

 
Gelijktijdig speelt acteur Malou Gorter dezelfde voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. 

Samen herdenken in de lijn van De laatste getuigen

Ieder jaar wordt de herdenking op de Waalsdorpervlakte uitgezonden in de Koninklijke Schouwburg. Om 20:00 uur nemen we samen de twee minuten stilte in acht, waarna de voorstelling begint. In lijn van De laatste getuigen - avonden waarop verhalen worden verteld van mensen die de oorlog hebben meegemaakt - zie je nu op 4 mei de voorstelling Schuldig landschap in de Koninklijke Schouwburg.

Omgaan met ons oorlogsverleden

In Schuldig landschap speelt Tamar van den Dop een personage dat verantwoording aflegt voor hoe we in Nederland met ons oorlogsverleden omgaan. Ze erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar verzet ze zich tegen het beeld dat er niks goed is gegaan. Treffende en soms absurde anekdotes nemen ons mee van 1945 tot vandaag; waar herdenken niet langer zorgt voor reflectie, maar steeds vaker een bron is van polarisatie.

Het optreden wordt ondersteund door livemuziek en de regie is in handen van Eric de Vroedt. Op 4 mei speelt acteur Malou Gorter tegelijkertijd dezelfde voorstelling in Theater Carré in Amsterdam.

Credits

Spel Tamar van den Dop
Muziek Delta Piano Trio
Tekst Nathan Vecht
Regie Eric de Vroedt
Dramaturgie Willemijn Barelds
Regieassistent Erna van den Berg
Productie Floor van Hees
Concept Theater Na de Dam

Eerder werd de werktitel Onvoltooid verleden gebruikt voor deze voorstelling.

foto: Gordon Meuleman

Over de makers

Tamar van den Dop maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Naast haar werk als acteur heeft Tamar ook filmregies op haar naam staan en schrijft ze filmscenario’s. Afgelopen seizoen speelde ze in De jaren (regie: Eline Arbo), speelde ze de solo Every Brilliant Thing (regie: Erik Whien) en was ze te zien in Laagland (regie: Eric de Vroedt).

Nathan Vecht is schrijver van toneelstukken en musicals. Zijn werk werd onder andere bekroond met een Musical Award. Voor Het Nationale Theater schreef hij voor Daria Bukviç de tekst voor Onze Straat en afgelopen seizoen voor Eric de Vroedt Laagland. Voor televisie schreef hij Het jaar Van Fortuyn en Missie Aarde.

Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Het brede engagement van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. In 2017 en 2018 maakte hij o.a. de voor het Theaterfestival genomineerde voorstellingen Race (Romana Vrede won hiervoor de Louis d’Or) en het met de Toneelschrijfprijs bekroonde The Nation. Dit seizoen regisseerde hij Laagland (geschreven door Nathan Vecht). In april 2024 gaat zijn nieuwe voorstelling Brown Sugar Baby in première.

Het Delta Pianotrio bestaat uit Gerard Spronk (viool), Nuala McKenna (cello) en Vera Kooper (piano) en werd in 2013 opgericht in Salzburg (Oostenrijk). “Onversneden en compromisloze muzikaliteit” gekoppeld aan “ongerept en gepassioneerd musiceren”kenmerken het spel van het trio. Zowel nationaal als internationaal behaalde het Delta Pianotrio eerste prijzen op diverse concoursen en in 2020 wonnen ze de prestigieuze Kersjesprijs. Er zijn vier cd’s van het trio verschenen, die lovende kritieken ontvingen in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone en Luister. De musici hebben een nauwe band opgebouwd met de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach, van wie zij al jaren over de hele wereld werk uitvoeren.