De Waarheidscommissie

Action Zoo Humain
do 4 apr - vr 5 apr
do 4 apr 2024
-
vr 5 apr 2024

Let op: de kaartverkoop voor deze voorstelling is gesloten i.v.m. het aanmeldtermijn op locatie.

Met de eerste Waarheidscommissie ooit in Nederland vraagt Chokri Ben Chikha/Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde 'mensentuinen'. Denk bijvoorbeeld aan de tentoongestelde Surinamers en Indonesiërs op de wereldtentoonstelling in Amsterdam (1883), de Indische Tentoonstelling in Arnhem (1928), het Senegalese dorp op de Nenijto in Rotterdam (1928) en Kampong Insulinde in Den Haag (1898).

  • Let op: i.v.m. de locatie van Rijksoverheid zijn wij verplicht jouw voor-, achternaam en e-mailadres te delen met Rijksoverheid. Deze vul je voor jezelf en jouw gezelschap in bij het plaatsen van een bestelling. Op locatie geldt voor iedereen een identificatieplicht.
  • Kom je naar Nieuwspoort? Meld je dan ook van tevoren als bezoeker, dan gaat de controle wat sneller. Je vindt hier meer informatie over je bezoek bij Nieuwspoort.

Beïnvloedt de human zoo vandaag nog steeds het maatschappelijke denken? Zijn het etnisch profileren door de politie, het toeslagen schandaal bij de belastingdienst, maar ook het ‘onschuldig’ delen van beeldmateriaal op social media van die ‘exotische’ reis, hier geen voorbeelden van?

Kom en oordeel zelf tijdens deze unieke en eenmalige locatievoorstelling. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander boden recent excuses aan voor het slavernijverleden. De Waarheidscommissie pakt daarop door en gaat aan de slag met hetgeen er na de fameuze komma zou kunnen volgen. Verplaats je in de problematische nieuwsgierigheid van de bezoekers, in de ervaringen van de tentoongestelde volkeren en in de koloniale propagandamachine van de organisatoren.

Naar voorbeeld van de Waarheids- en Verzoeningscommissie uit Zuid-Afrika spreken getuigen zich uit in woord, beeld en beweging. Voormalig politica Kathleen Ferrier en Mpho Tutu van Furth, dochter van de recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, leiden als voorzitters alles in goede banen.

De voorstelling houdt spiegels voor en voelt regelmatig ongemakkelijk. Hulde voor maker Chokri Ben Chikha want dat is hoognodig.

Theaterkrant

Credits

Regie Chokri Ben Chikha | Projectleiding/dramaturgie Sietske de Vries | Productieleiding Lique van Gerven | Tekstbewerking Erik-Ward Geerlings, Sharona Maguette Diop | Muziek Seppe Salomé | Fotografie Kurt Van Der Elst | Video Sven Peetoom, Korrel | Website/socials Robin Laurens, Kirsten Lipman, Oya Ben Chikha | Producent Action Zoo Humain | Coproducenten Perpodium, DEGASTEN, Theater Rotterdam, deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond

Met de steun van Bijlmer Parktheater, IMPACT, Theater Zuidplein, NTGent, Provinciehuis Arnhem, Waalse Kerk, Debatcentrum Arminius, Eerste Kamer, Nieuwspoort, Het Nationale Theater, de Vlaamse Overheid, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterijfonds, Fonds ZOZ 

Deze voorstelling komt tot stand met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via uFund

VAN en MET Kathleen Ferrier, Mpho Tutu van Furth, Bert Sliggers, Chantal Loïal, Iris Tjoa, Mareille Labohm, Anis de Jong, Fouad Mourigh, Moussa Ndiaye, Izah Hankammer, Tamar Niamut, Mavis Carrilho, Wensley Piqué, Zouzou Ben Chikha