Voyeur

Verona Verbakel
do 25 jan - 20:30 - 21:35
do 25 jan 2024
20:30 - 21:35
  • do 25 jan 2024
    20:30 - 21:35
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Voyeur is het aangrijpend verhaal van een kind dat uit haar omgeving wordt weggerukt en het zelf moet uitzoeken in een omgeving die verre van bescherming biedt. Uithuilen kan op de bank, voor de televisie, wanneer de begeleiders van de gesloten jeugdinstelling niet kijken en hun kruiswoordraadsels verder invullen. Het weekend als nóg grotere kwelling dan de week. Ongeliefde kinderen als uitgemergelde kippen op zoek naar het ontbrekende doel in hun leven.

Trigger warnings: vermelding van misbruik, eetstoornis, zelfdoding

Een meisje van acht wordt in een politiecombi weggehaald van school en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst.

Daar waar een lieveheersbeestjesuurwerk wordt verstopt omdat de tijd te traag gaat.
Daar waar streepjes worden getrokken
na elke overleefde dag.
Daar waar gevechten voor omhelzingen moeten doorgaan.
Daar waar de raamkozijnen werden dichtgelast.

Een kind wordt gestraft voor de liefdeloosheid van haar ouders.
Uitwenen kan op de sofa, voor de televisie, wanneer de begeleiders van de gesloten jeugdinstelling niet kijken en hun kruiswoordraadsels verder invullen.
Het weekend als nòg grotere kwelling dan de week.
Ongeliefde kinderen als hongerige kippen
op zoek naar het ontbrekende doel in hun leven.

Dit is het verhaal van een kind dat aan haar lot wordt overgelaten.
Dit verhaal stelt zich de vraag in hoeverre het ethisch verantwoord is om kinderen op te sluiten
in een omgeving die verre van bescherming biedt.
Dit is geen verhaal rond vergeving, medelijden, noch wraak.
Dit is het terugvorderen van het narratief.

In de media

CONCERTNEWS ★★★★✬
"Een hartverscheurende voorstelling over het leven zoals het is in de jeugdinstelling. [...] een verpletterende monoloog die je als kijker niet onberoerd laat. Zelden hebben we zo veel gesnotter gehoord als tijdens dat uurtje dat haar bijzonder aangrijpende voorstelling duurt."

PZAZZ
"Voyeur is een timide maar niet mis te verstane aanklacht tegen een harteloze wereld. [...] De tekst is zo sterk omdat ze, op wat sneren van de volwassen Verona na, het verhaal vertelt vanuit het perspectief van het kind dat ze ooit was."

E-TCETERA
"Meer dan een expliciete schreeuw om verandering in het systeem, laat Verbakel met Voyeur een impliciete kreet om empathie voor kinderen in jeugdinstellingen horen. Dat maakt de voorstelling er eentje met een belangrijke boodschap, die het zeker waard is om naar te luisteren."

HET PAROOL
"Verbakel past het voorschrift ‘show, don’t tell’ nauwelijks toe, ze geeft aan alles woorden. Nu is die taal, het aaneenrijgen van mooie vondsten en zinsconstructies, literair haast, tegelijk haar kracht. Beeld je een weiland in met daarboven een zweem mist en blijf turen, ontwaar een boer, een koe, een biggetje. Precies zo zijn haar zinnen: dromerig, dan ineens glashelder."

Over de maker

Verona Verbakel (Gent, 1992) studeerde af aan het Conservatorium van Antwerpen als actrice (2014). Eerder werkte ze samen met theatergezelschappen Wunderbaum, De Warme Winkel, Romeo Castellucci, Ontroerend Goed en De Mannschaft. In 2014 won ze samen met haar collega’s The Stage Award op het Edinburgh Fringe Festival voor de feministische voorstelling Sirens.

Credits

tekst en spel Verona Verbakel | coaching Lies Pauwels | eindregie & techniek | Solar Vlaar | dramaturgisch advies Mieke Versyp | met dank aan Amsterdam Fringe Festival, De Brakke Grond, Storytelling festival Amsterdam, Het Nationale Theater, Meneer Otis Nijmegen, De Grote Post Oostende, CC De Steiger Menen, Cultuurhuis Merelbeke, SABAM for Culture & de Vlaamse Gemeenschap (residentiebeurs)