Joris Jan Bos

Der Baβgeiger zu Wörgl

Musica Poetica | Michael Haydn | Johann Adolf Hasse
zo 26 nov - 11:00
zo 26 nov 2023
11:00
  • zo 26 nov 2023
    11:00
    Koninklijke Schouwburg
    Paul Steenbergen Foyer

Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Boysen met enthousiasme over de instrumenten en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te kunnen (blijven) spelen.

Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg.

Der Baβgeiger zu Wörgl

In deze voorstelling reist Musica Poetica naar het Salzburger Land. Daar speelt de stevige muzikale komedie Der Baβgeiger zu Wörgl van Michael Haydn. Bartl, de basviolist, komt stomdronken thuis na een feestje. Zijn vrouw wacht hem al op en deelt hem mee dat hij de nacht op straat mag doorbrengen. Er ontstaat een pittige discussie waar de vonken vanaf vliegen en men beter dekking kan zoeken. Zal de dronkaard toch in zijn eigen bed mogen slapen? En hoe zal hij zijn liefje kunnen overtuigen?
 
Maar naast deze zeer on-woke komedie heeft Musica Poetica ook muziek gereed die kalmerend op het gemoed werkt. Voor luisteraars met een tedere inborst zingt Iris Bouman de cantate O, Dio, partir conviene van Johann Adolf Hasse. Die schreef deze cantate voor zijn grote muze, Faustina Bordoni. Als instrumentale adempauze tussen deze twee grandioze vocale werken klinkt een trio van Franz Anton Hoffmeister.

In de media

CLASSICAL MUSIC NETWORK
“Het Musica Poetica ensemble profiteert van de spannende en temperamentvolle regie van Jörn Boysen: zowel de opbouw van de crescendo's als de contrasterende nuances met sterke accenten verraden een bevlogen dirigent en een uitstekende begeleider.”

Lees meer over het werk van Musica Poetica op de website:

musicapoetica.nl