Eva Roefs

Katie Cruel

LENZ | Frascati Producties
wo 17 apr - 20:15 - 21:30
wo 17 apr 2024
20:15 - 21:30
  • wo 17 apr 2024
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Een drone metal murder ballad over hoop in een afstervende wereld

Katie Cruel is een tekstuele en muzikale voorstelling die zich afspeelt in het dystopische universum van collectief LENZ. De voorstelling onderzoekt de driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer, geïnspireerd door Schotse ‘murder ballads’.

Met gebruik van live drone- en Schotse folk muziek maakt LENZ een ruig, eenzaam en teder portret van een jonge vrouw getekend door trauma, op zoek naar hoop en bereid om tot het uiterste te gaan.

Katie, een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant, onlangs in de stad aangekomen, leeft om te overleven. Ondanks dat ze is gevlucht uit de conservatieve plattelandsgemeenschap waar ze opgroeide, blijven jeugdtrauma’s haar achtervolgen.

Midden in de nacht, na een van haar optredens, spreekt een oudere man Katie aan op straat, in een steeg tussen de verlate kantoorpanden. Hun onverwachte ontmoeting, nachtelijke gesprekken en zijn poging om Katie te helpen, leggen de kloven tussen generaties, genders en klassen bloot. Uiteindelijk komt Katie tot het besef dat extreme acties de enige uitweg zijn om een leven op te bouwen in de uitzichtloze wereld van nu.

Murder ballad playlist door LENZ

LENZ: "Katie Cruel is geïnspireerd op een eeuwenoude ‘murder ballad’: simpel gezegd, een lied waarin iemand opzettelijk wordt vermoord. Oorspronkelijk te vinden in traditionele (Schots-Ierse) muziek, hoor je ze op dit moment terug in bijna alle muziekgenres. Hier is een selectie van onze favorieten. Meerdere hiervan waren grote inspiratiebronnen bij het ontwikkelen van Katie Cruel. Enjoy!"

In de media

HET PAROOL
"De essentie van wat LENZ wil vertellen is ontegenzeggelijk van nu."

THEATERKRANT
"Het schitterende lichtontwerp, tevens van de hand van Mackenna, beweegt tussen verschillende versies van halfduister, waarin de personages soms fel verlichte bakens zijn. Het geheel bewerkstelligt een duister universum waarin de geestestoestand van het op drift geraakte titelpersonage tastbaar wordt."

Essay: Erasmus Mackenna over Katie Cruel
"Dat we dit extreme verhaal vertellen zegt veel over waar wij [LENZ] persoonlijk en mentaal staan maar ook over waar onze generatie staat. Ik denk dat er heel veel terechte woede is, maar ook een enorme hunkering naar verlichting en tederheid."

Over LENZ

LENZ is het interdisciplinaire collectief van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (hij/ zijn). De voorstellingen van LENZ begeven zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Geïnspireerd door de underground en outsiders van de samenleving, creëert het collectief alternatieve toekomsten, soms duister en dystopisch, maar vol hoop en empathie. Terugkerende thema’s in het werk van LENZ zijn sociale klasse, mentale gezondheid en eenzaamheid. Op muzikaal vlak laat LENZ zich beïnvloeden door muziekgenres als folk, heavy metal en drone.

Sinds 2021 is LENZ verbonden aan Frascati Producties in Amsterdam. Hier vielen ze op met onder andere het muzikale moordsprookje Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en het recente HAUNTOLOGY (2024), een modern, digitaal spookverhaal. Begin 2024 ontving LENZ de Subsidie nieuwe makers van Fonds Podiumkunsten, waarmee het collectief in 2025 een Nederlandse vertolking gaat maken van het bejubelde stuk Anatomy of a Suicide (2017) van Alice Birch (VK) met een cast van negen spelers.

Credits

concept & creatie LENZ | spel & live muziek Gerardjan Rijnders, Marit Hooijschuur, Erasmus Mackenna | regie, scenografie & lichtontwerp Erasmus Mackenna | tekst & dramaturgie Roel Pronk | kostuumontwerp Julia Diepstraten | muzikale leiding Simme Wouters | systeemontwerp gitaarversterking Tos Nieuwenhuizen (SunnO))), Motorpsycho) | technische productie & operatie Attila Németh | campagnefotografie Eva Roefs | met dank aan Maatschappij Discordia