STORM

LeineRoebana | Calliope Tsoupaki
do 23 mei - 20:15
do 23 mei 2024
20:15
  • do 23 mei 2024
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana. Tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici.

STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een jonge cast van zes dansers en musici David Kweksilber op (bas)klarinet, David Mackor op theorbe en Dominique Chabot op contrabas. De jonge modeontwerper Carlijn Veurink voegt daar met haar autonome sculpturale kostuums een laag aan toe.

STORM klinkt dreigend, maar dans en muziek zijn intiem, als een bezwering van de storm. Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten, afwisselend ritueel en emotioneel.

Elementen als cirkelbewegingen, ingehouden energie als stilte voor de storm en het passionele van de Griekse dans en muziek vormen de basis. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten.

LeineRoebana staat bekend om haar cross-disciplinaire producties waarin dans en muziek samensmelten tot één geheel. Calliope Tsoupaki laat zich in haar werk beïnvloeden door zowel oude als hedendaagse muziek; Westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. Haar muziek kenmerkt zich door haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit.

Credits

concept en choreografie Andrea Leine, Harijono Roebana
compositie Calliope Tsoupaki
dansers Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino
musici David Kweksilber, David Mackor, Dominique Chabot
toneelbeeld Andrea Leine, Harijono Roebana, Jeroen Smith
lichtontwerp Jeroen Smith
kostuums Carlijn Veurink
dramaturgische adviezen Luc de Groen
repetitor Michael Jahoda
lichttechniek Barry van Rooijen
geluidstechniek Oscar Bouwmans