De Spreeuw

TG De Laatste Pont | Marthe van Bronkhorst
do 26 okt - 20:30
do 26 okt 2023
20:30
  • do 26 okt 2023
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Hitchcock meets Murakami: een groep spreeuwen blijft zwermen boven de stad, de zee is rusteloos en kinderen slapen niet meer, en één bioloog moet uitzoeken waarom. Maar wie luistert er naar hem?

Een dystopisch futuristisch neo noir-mysterie in lichtseinen en morsecode van schrijver, theatermaker en neuropsycholoog Marthe van Bronkhorst.

Welkom in de toekomst, waarin de nacht is afgeschaft, er zijn vegan zeewierfarms, drooggelegde zeeën, en een Kunstmaan. Boswachter Berber ontdekt dat een kolonie spreeuwen niet slaapt, maar eeuwig blijft zingen. Een crècheleidster ziet haar kinderen wakker blijven in een kalme trance. Op een eiland is het al weken eb, de vuurtorenwachter waarschuwt. Overal ter wereld komen mensen erachter dat systemen in de natuur ontregeld zijn. Maar niemand vindt het erg. Het is feest!

Drieluik Ontwakenden

De Spreeuw is onderdeel van Marthe van Bronkhorst's theatrale drieluik Ontwakenden over de aarde. De andere twee delen zijn een boek en een dichtbundel, die beiden nog in de maak zijn.

In de media

Front Row (We Are Public)
Achter de schermen bij Marthe van Bronkhorst

Over Marthe van Bronkhorst

Marthe van Bronkhorst is schrijver, theatermaker en psycholoog en studeerde aan de VU Amsterdam en Harvard Medical School. Ze schreef voor onder meer Theater Ins Blau, tijdschrift hard//hoofd, Theater Sonnevanck, Over het IJ festival, Kluger Hans, Meander, De Revisor en werkt aan een roman over duikers bij uitgeverij De Geus. Als dichter zit ze bij uitgeverij Proces-Verbaal.

Credits

Tekst: Marthe van Bronkhorst
Regie: Roel Meijvis
Scenografie: Noa Helder
Spel: Annelotte van Aarst, Roán ten Cate, Glenn Coenen
Met dank aan Theater Ins Blau, AFK, Amarte Fonds, Werktuig PPO, Fonds Podiumkunsten