Anne Claire de Breij

Melancholia: het onderzoek

Het Nationale Theater | Ola Mafaalani
do 9 nov - za 11 nov
do 9 nov 2023
-
za 11 nov 2023

Voor Melancholia: het onderzoek breken we de repetitieruimte radicaal open. Duik samen met regisseur Ola Mafaalani en de acteurs een avond in het onbekende!

Neem plaats, maak mee

Bij Het Nationale Theater repeteren wij meestal zeven weken in stilte voor een voorstelling, waarna we het eindresultaat met het publiek delen. Dit keer doen we het anders: over twee jaar maakt regisseur Ola Mafaalani (bekend van voorstellingen als Borgen en Fellini bij het Noord Nederlands Toneel) Melancholia, gebaseerd op het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Nu al doet zij voor deze voorstelling een theatraal vooronderzoek: hoe verbeeld je het verstrijken van de tijd en het einde van de wereld? Wat is de relatie tussen klimaatverandering en depressie? Hoe kun je als mens overeind blijven in de stormen die op ons afrazen?

Het onderzoek wordt van 9 t/m 11 november 2023 afgerond met het publiek in drie exclusieve avonden in de Koninklijke Schouwburg. Het verloop van tijd is een belangrijk thema. Tijdens dit onderzoek experimenteren we hiermee. Vandaar dat we op 9 november starten om 19.00 uur tot 20.30 uur, op 10 november van 20.30 uur tot 22.00 uur en op 11 november van 22.00 uur tot 23.30 uur. Alle avonden zijn uniek. Je kunt dus ook meerdere avonden komen.

Wat ga ik zien?

Het onderzoek is open, de acteurs werken met Ola Mafaalani aan thema’s uit de film. Verwacht ontroerende en wellicht ontregelende scènes die straks misschien in de voorstelling gaan belanden, muziek en emoties. Het kan zijn dat Ola en de acteurs experts uitnodigen om meer te weten komen over klimaatverandering of depressie. Wellicht gaan ze de trouwerij naspelen en zit je opeens als bruiloftsgast op het toneel. Het kan allemaal, maar het wordt in elk geval géén reguliere avond in het theater. Na afloop horen Ola, de acteurs en het team graag je reactie. Zij zullen die meenemen naar de volgende fase van de repetities. 

“Bosbranden, overstromingen, klimaatverandering: Melancholia is ongelooflijk actueel. De manier waarop wij met onze planeet en de medemens omgaan klopt niet meer. We streven nog steeds naar zaken als een goede baan, geld en aanzien. In Melancholia wordt van Justine verwacht dat ze gelukkig is, ondanks haar emotionele staat, de problemen in haar familie en de situatie op haar werk. Regisseur Lars von Trier combineert hiermee een zeer invoelbaar en persoonlijk portret met een van de grootste angsten van dit moment: de ondergang van de aarde.” | Regisseur Ola Mafaalani

Over Melancholia 

Op de avond van haar huwelijk heeft Justine moeite om gelukkig te zijn, ook al zou dit de gelukkigste dag van haar leven moeten zijn. Tijdens de extravagante bruiloft, betaald door haar zus Claire en zwager, proberen zij de bruid en alle gasten in het gareel te houden. Ondertussen ligt de planeet Melancholia op ramkoers met de aarde. De confrontatie met de dreigende ondergang, verandert de relatie tussen de twee zussen. De met depressies worstelende Justine bloeit langzaam op, terwijl Claire steeds meer in paniek raakt.

Credits

Naar de film van Lars von Trier
Regie Ola Mafaalani

Cast Mariana Aparicio, Bram Coopmans, Teun Donders, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning en Mike Zanting

Dramaturgie Willemijn Barelds
Regieassistentie Chyramain van Kempen

Productieleiding Rodney Verhoeven
Techniek Paul in het Veld, Wil Caspers, Katja Landman en Ivo Pas

Marketing Koen Waanders
Met dank aan Markoesa Hamer

Campagnebeeld Anne Claire de Breij

Gepresenteerd met toestemming van Auteursbureau ALMO bvba, voor Nordiska ApS, Copenhagen