Yerma

in regie van Eline Arbo

Onze nieuwe voorstelling Yerma ging op zaterdag 6 november in première in Theater aan het Spui. Regisseur Eline Arbo stort zich op Lorca’s tekst uit 1934 met de vraag: wat is een volmaakt leven en wat is daarvoor nu bepalend? Net als in Arbo’s hitvoorstelling Weg met Eddy Bellegueule speelt muziek een grote rol; nu met een all-female-liveband.

“Mijn Yerma verlangt naar een vrij en hartstochtelijk leven. In haar hoofd draaien liefde, moederschap en zelfontplooiing om elkaar heen, ze grijpen in elkaar en versterken elkaar.”
- regisseur Eline Arbo

Interviews met de cast en crew

De acteurs en de makers van Yerma vertellen over de voorstelling. Waar gaat Yerma voor hen over? Welke thema's komen naar voren en zijn dit ook thema's die in hun eigen leven spelen? Wat geeft hun leven voldoening?

van 3

Wel moeder,  geen moeder


Programmamaker Laura van Zuijlen maakt de podcastserie Vrouwen van HNT. Over de vrouwen op het toneel, achter de rollen en de thema’s waar je als vrouw niet omheen kan. Ze onderzoekt met de makers en acteurs van Het Nationale Theater wat het betekent om vrouw te zijn in het theaterlandschap.  

In de eerste aflevering van de serie gaat Laura in gesprek met Eline Arbo en acteurs Mariana Aparicio Torres en Antoinette Jelgersma over hoe moederschap je identiteit bepaalt.

Over de voorstelling

Twee jaar zijn Yerma en Juan getrouwd. Juan lijkt tevreden met wat hij bezit: zijn huis, zijn schapen, zijn land. Maar Yerma is ongelukkig. De zwangerschap van haar vriendin Maria en de aantrekkingskracht tot jeugdvriend Victor confronteren haar met diep gevoel van leegte. Langzaamaan raakt Yerma geobsedeerd door de gedachte dat een kind die leegte kan vullen. Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht.
 

Over Eline Arbo

Eline is een van onze huisregisseurs. Ze maakt vaak eigen bewerkingen van bestaand repertoire en zoekt daarin altijd een maatschappelijk en politiek perspectief. Haar werk is kenmerkend door een muzikale en theatrale ingang, waar ze het persoonlijke met het politieke weet te combineren. Eerder maakte Eline o.a. de voorstellingen Het lijden van de jonge Werther en Weg met Eddy Bellegueule.

Lees meer