Kunsttentoonstelling in Theater aan het Spui

Vanaf vandaag tot en met 18 maart is de tentoonstelling Your Eyes van Vixtoria Salomonsen (DK) te zien in de foyer van Theater aan het Spui. Vixtoria toont werk uit hun presentatie bij het afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag afgelopen zomer.


Met een combinatie van keramiek, foto’s, tekeningen en een boek heeft Vixtoria een nieuwe tentoonstelling gemaakt over haar bijzondere vriendschap met de Haagse Lola. Het is een ode aan nieuwgierigheid in een vreemde stad, een viering van onverwachte schoonheid die je op je pad kunt tegenkomen. Een mooi verhaal van hoe deze Deense kunstenaar hun weg vond in Den Haag.

Als eerstejaarsstudent liep hen rond middernacht door het Haagse Zeeheldenkwartier langs een winkel waar nog lichten brandde. Er klonk muziek, luide techno, en Vixtoria kon vogels horen fluiten. Nieuwsgierig keek hen naar binnen en daar zat de eigenaar van de winkel, Lola, omringt door bonte vogels als koningin in haar eigen rijk. Het bleek het begin van een bijzondere vriendschap. Gedurende vier jaar mocht Vixtoria deelnemen in het kleurrijke leven van Lola. In hun gezamenlijke reis verkennen ze vrouwelijkheid en relaties, druisen ze tegen de norm in – op zoek naar wat iemand eigen maakt.

Het Nationale Theater nodigt net afgestudeerde kunstenaars uit om hun werk te tonen in Theater aan het Spui. Per jaar presenteren drie kunstenaars hun tentoonstellingen die elkaar gedurende het jaar afwisselen. De finnissage van Your Eyes is op 15 maart om 17.00 uur.

Foto's: Vixtoria Salomonsen