Vijf dingen die je moet weten over Wachten op Godot

Twee mannen, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot. Ondertussen doden ze hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden... 
 
Vanaf maart brengen we de moderne klassieker Wachten op Godot weer naar het theater! De regie is in handen van Erik Whien. Wat weet jij over ‘het beste toneelstuk aller tijden’?

 

1. Wie is Godot?

Al sinds de jaren 50 proberen we antwoord te krijgen op deze vraag. Sommigen denken aan God. Anderen claimen dat ‘Godot’ is afgeleid van het Franse woord voor schoen: godillot of godasse. Of was Godot de naam van een wielrenner die langs Beckett fietste in Frankrijk? Het eerlijke antwoord is: we weten niet op wie of wat Vladimir en Estragon wachten. Maar we zijn wel heel benieuwd naar wat jíj denkt. 

2. Van flop naar ‘beste toneelstuk aller tijden’ 

Toen Wachten op Godot in 1953 in Parijs in première ging, was het geen succes. Sterker nog: volgens sommige critici zou het stuk verboden moeten worden. Na verloop van tijd werd het een succès de scandale, een stuk dat je gezien moest hebben. Het bleek de grote doorbraak van de absurdistische toneelschrijver Samuel Beckett. In Nederland werd Wachten op Godot verkozen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’ en in Engeland tot ‘best modern play’. 

3. Dit zijn onze Vladimir en Estragon 

Van Ian McKellen tot Karel de Rooij, van Aus Greidanus tot Mel Gibson en van Peter Heerschop tot Robin Williams. In de zeventig jaar dat Wachten op Godot wordt gespeeld, vullen bekende acteurs over de hele wereld de (knellende) schoenen van Estragon en Vladimir. In deze versie zie je niemand minder dan Mark Rietman als Estragon en Jaap Spijkers als Vladimir. 

4. “Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin.” - Erik Whien 

In 2009 regisseerde Erik Whien bij Toneelgroep Oostpool al een keer Wachten op Godot, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen en Erik ontwikkelde zich tot dé Beckett-regisseur van deze tijd. Na andere Beckett-successen als Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days, zet hij opnieuw zijn tanden in Godot. 

5. Je kunt deze moderne klassieker proberen voor maar €10 

Voordat onze voorstellingen in première gaan, spelen we eerst een aantal try-outs in Den Haag. Met try-out voor een tientje zie jij voor €10 als állereerste onze nieuwe voorstellingen, waaronder Wachten op Godot. Begin maart spelen we vier try-outs in de Koninklijke Schouwburg. Ben je erbij?


Wachten op Godot is van 5 maart tot en met 20 mei te zien door het hele land. 

Bekijk voorstelling