HNTjong valt in de prijzen

do 15 jun

Vandaag zijn de winnaars bekendgemaakt van de Zilveren Krekels: de prijzen voor meest indrukwekkende podiumprestatie en productie in het jeugdtheater. Twee producties van HNTjong hebben Zilveren Krekels gewonnen: ‘Erik of het klein insectenboek’ en ‘STOM’.

Op 15 juni zijn de Zilveren Krekels uitgereikt om te laten zien wat er afgelopen seizoen binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren uitblonk.

Erik of het klein insectenboek

De jury heeft ‘Erik of het klein insectenboek’, geregisseerd door Noël Fischer, bekroond om de indrukwekkende visuele vormgeving van de voorstelling. De kostuums van Sacha Zwiers, het lichtontwerp van Uri Rapaport, de animaties op de immense videowall van Catharina Scholten en het toneelbeeld van Thomas Rupert en Roos Veenekamp hebben bezoekers, en de jury, volledig betoverd. 

STOM

Daarnaast won ‘STOM’, geregisseerd door Casper Vandeputte, de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie. Casper maakte met 'STOM' een voorstelling over geen woorden kunnen geven aan je binnenwereld. Over niet weten wat er met je aan de hand is. Met acteurs Kirsten Mulder, Sophie Höppener en Kaspar Schellingerhout, die ook de (live)muziek in de voorstelling verzorgde.

Meest indrukwekkende podiumprestatie

De visuele vormgeving van de voorstelling Erik of het klein insectenboek - HNTjong, IRC & Stadsschouwburg Utrecht

Uit het juryrapport: “Erik of het Klein Insectenboek door HNTjong en IRC is een overdonderende visuele ervaring. De individuele prestaties van de vormgevers smelten organisch samen tot een totaalbeleving, die ook geen toeschouwer onberoerd laat. Paradoxaal genoeg stellen ze zich juist dienstbaar op aan de acteurs, die door deze overdaad optimaal uit de verf komen als pietepeuterige, krioelende insecten in het vakkundig afgestofte universum van Bomans.”

Meest indrukwekkende productie

STOM (10+) - HNTjong

Uit het juryrapport: “STOM van HNTjong is een ongekend spannende voorstelling over een meisje dat niet wil praten. In de bezoeken aan haar psycholoog spelen zij een intelligent spel met elkaar, met ons en met theatrale wetten. Dit levert een vindingrijk verhaal op waarin uiteindelijk muren worden geslecht om met trauma’s te leren omgaan. Casper Vandeputte bewijst weer eens dat hij problematiek die bij jongeren speelt op een heldere, tedere, maar vooral rake wijze kan vertalen naar toneel.”

De prijzen

De winnaars zijn ook de genomineerden voor de Gouden Krekels en de uitreiking daarvan vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september 2023 in Amsterdam. Ensembleacteur Rick Paul van Mulligen ontvangt de nominatie voor de Arlecchino met zijn rol in Queer Planet (HNTjong), geregisseerd door Noël Fischer. HNTjong voorstelling. Vorig jaar werd HNTjong bekroond met o.a. de Gouden Krekel voor ‘Trojan Wars’.

De Krekels, de VSCD Jeugdtheaterprijzen voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en -prestatie, worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Vanuit het jeugdaanbod van het theaterseizoen 2022-2023 selecteert de Jeugdtheaterjury de Zilveren Krekels. Deze vormen de nominaties voor de Gouden Krekels. Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de prijzen. De uiteindelijke winnaar per categorie ontvangt de Gouden Krekel.