''We missen jullie!''

vr 27 mrt

Onze Directeur Theater Cees Debets schreef een brief voor jullie, onze bezoekers. Nu we geen voorstellingen meer kunnen laten zien, hopen we toch in contact te blijven. We kunnen niet wachten om onze deuren weer te openen en mooie voorstellingen met jullie te delen. Je vindt hier de hele brief. 

Hooggeëerd publiek,

Twee weken geleden sloten wij samen met alle theaters in Nederland onze deuren. Onze medewerkers zijn thuis. Er wordt niet meer gerepeteerd, er wordt niet meer gebouwd, geen klaterend applaus voor Harrie Jekkers op de zondagmiddag, geen Trojan Wars, geen Leedvermaak, geen Anne-Wil Blankers en Hans Croiset, geen Poezieboys. We zijn gesloten.

Natuurlijk zitten we niet stil, we werken vanuit huis aan plannen, we zoeken naar vervangende data voor al die gemiste voorstellingen, we hebben overleg met gemeente en overheid, we werken aan de verhalen van Decamerone, maar we missen het echte contact. We missen jullie!

Deze tijd van schaarste legt voor ons de unieke kracht van het theater bloot. Dat wat er in de zaal gebeurt kan alleen daar gebeuren. Nu jullie niet naar onze voorstellingen kunnen komen kijken wordt ons opnieuw duidelijk wat jullie voor ons betekenen. In het afgelopen jaar deelden we onze verhalen met 350.000 bezoekers. We zijn dankbaar dat een steeds grotere groep het mee wil maken. Dat bedoelen we letterlijk: samen met jullie maken we de voorstelling. Door samen te zijn ontstaat het gesprek. Zonder jullie geen theater. 

We willen de deur weer voor jullie openhouden. Jullie hartelijk welkom heten om met elkaar een geweldige voorstelling te beleven. Dat is nu tijdelijk onmogelijk. Maar zoals je met een goede vriend doet die bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland zit willen we contact met jullie houden. Omdat wij ook, of misschien wel juist, in deze tijd van crisis nieuwsgierig naar jullie zijn. 

Wij zijn het huis waar gevierd en herdacht wordt. Op dit moment denken wij na over hoe wij 75 jaar vrijheid kunnen vieren, hoe we tóch ons programma op 4 mei vorm kunnen geven. Helaas niet in onze zalen maar misschien wel met jullie. Wij houden jullie hierover op de hoogte.

Laten we contact houden en zodra het kan weer bij elkaar komen. Wij zijn er dan weer voor jullie. Eerst gaan we met elkaar dit verschrikkelijke virus bestrijden. Door juist thuis te blijven. Door goed op elkaar te letten, elkaar te steunen bij pijn en verlies zodat wij uiteindelijk deze strijd met elkaar winnen.

Namens alle medewerkers van Het Nationale Theater wensen wij jullie alle goeds en sterkte.


Tot binnenkort!

Cees Debets
Directeur Theater