Uitreiking Spinozapremie in de Koninklijke Schouwburg

wo 2 okt.

Op woensdag 2 oktober worden de Spinoza- en Stevinpremies uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg. Dit zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De winnaars krijgen ieder 2,5 miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reikt de onderscheidingen uit.

Winnaars

Zes toponderzoekers ontvangen de Spinoza- en Stevinpremies: historicus Bas van Bavel, gezondheidspsycholoog Andrea Evers, medisch bioloog Yvette van Kooyk, quantumfysicus Ronald Hanson, microbioloog Jack Pronk, en RUG-sterrenkundige Amina Helmi. Ze presenteren tijdens de feestelijke uitreiking hun plannen met de onderzoekspremie. De wetenschappers krijgen de volledige vrijheid om hun onderwerp te kiezen en daar andere onderzoekers bij te betrekken.

Spinoza- en Stevinpremies

Bij beide prijzen, een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop. Bij de Spinozapremie ligt de nadruk op het wetenschappelijke werk. Bij de Stevinpremie is vooral gekeken naar de maatschappelijke impact.

De uitreiking vindt plaats in de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg.