Antonius en Cleopatra

De Brakke Hond
ENTER Festival
zo 23 jun - 15:00
zo 23 jun 2024
15:00 - 15:55
  • zo 23 jun 2024
    15:00 - 15:55
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Antonius en Cleopatra is een scherpe en humoristische voorstelling over het onstuimige leven van twee mensen. Twee geliefden, op zoek naar een houding in een wereld die doordrenkt is met patriarchale machtsverhoudingen, verraad en egoïsme.

Hoe breek je uit een door de wereld toebedeeld rolpatroon?

Dit is de vraag waar de twee geliefden, Antonius en Cleopatra, in verstrikt raken. Ze worden getergd door de gevolgen van hun maatschappelijke positie in de liefde en in de politiek.


Werkers en opleidingen

Ṣayọ Cadmus, Mike Zanting: ArtEZ

Op een speelse en ontwrichtende manier creëren wij een herinterpretatie van Antonius en Cleopatra. We maken gebruik van zowel een conventionele als een onconventionele publieksopstelling om tot deze ontwrichtende vorm te komen. Deze herinterpretatie wordt verteld vanuit het perspectief van een vrouw van kleur en een witte queer man.

In een mix van traditionele en moderne rolpatronen zoeken wij de grens op tussen humor en tragiek. De thema's van de voorstelling zijn: positionaliteit, liefde, oorlog, macht.

"We kennen Antonius als een machtige, stoere generaal en Cleopatra als de verleidende, prachtigste vrouw van de wereld. Nu zal onze versie van Antonius en Cleopatra een pleidooi zijn voor het doorbreken van deze stereotypen, door op een speelse manier patriarchaal gedachtegoed te vervangen door intersectionaliteit."

Over de makers

Mike Zanting

Mike (2000, Emmen) zal dit jaar afstuderen aan de Arnhemse Toneelschool (ArtEZ). Hij maakt theater vanuit een queer perspectief, met een scherpe blik op mannelijkheid. Zijn stage liep hij bij Het Nationale Theater onder regie van Ola Mafaalani. Volgend seizoen zal Mike te zien zijn in de voorstelling Antigone bij Het Nationale Theater onder regie van Nina Spijkers.

Ṣayọ Cadmus

Ṣayọ (2000, Tilburg) zal dit jaar afstuderen aan de Arnhemse Toneelschool. Ṣayọ houdt zich bezig met het thema de spelende mens, en hoe als vrouw van kleur deze speelsheid te belichamen, met daarbij de vraag hoe deze speelsheid door overwegend wit publiek wordt waargenomen. Afgelopen jaar heeft zij stage gelopen bij Theater Artemis onder regie van Jetse Batelaan.

Ook Ṣayọ zal volgend seizoen te zien zijn in de voorstelling Antigone bij Het Nationale Theater:

Antigone - Het Nationale Theater

Credits

spel: Ṣayọ Cadmus, Mike Zanting 
eindregie: Mara van Vlijmen 
productie: Andrea Vermeer 
techniek: n.t.b.