Foto: Anne Claire de Breij

Antigone

Het Nationale Theater | Nina Spijkers | Jean Anouilh
wo 25 sep - do 28 nov
wo 25 sep 2024
-
do 28 nov 2024

Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu? Regisseur Nina Spijkers brengt een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone. Een grootse, muzikale voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie.

Het verhaal

De twee broers van Antigone (Yela de Koning) voeren oorlog om de stad Thebe en komen allebei om in de strijd. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon (Mark Rietman) de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, zal met de dood worden gestraft. Maar Antigone is vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Ze zoekt steun voor haar daad, maar komt steeds meer alleen te staan. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

Terug naar de politieke arena

Na Shakespeares Coriolanus keert regisseur Nina Spijkers terug naar de politieke arena:

“Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt?

Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.” 

We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.

Strijd tussen idealisme en maatschappelijk belang

De Franse toneelschrijver Jean Anouilh (1910-1987) verwierf in zijn carrière internationale faam. Tijdens de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog schreef hij Antigone (1942), zijn bekendste stuk, dat voor het eerst in 1944 te zien was. Het werd een gigantisch succes, leidde na de bevrijding tot veel uitvoeringen in heel Europa en de Verenigde Staten en is inmiddels meer dan 500 keer gespeeld.

Opvallend is dat Anouilh als kunstenaar tijdens de oorlog probeerde afzijdig te blijven van de politiek. Hij weigerde partij te kiezen, niet voor het verzet en ook niet voor de bezetter. Deze houding vertaalt zich door in Anouilh’s versie van Antigone. Centraal staat de bloedstollende confrontatie tussen Antigone en Kreon. Een clash tussen aan de ene kant de activist die strijd voor individuele waarden, je verzetten tegen het systeem, als dat ingaat tegen je persoonlijke moraal. En aan de andere kant de bestuurder die staat voor stabiliteit en het maatschappelijk belang dient.

Actief aan de slag met de theatertekst

Doe mee met Lezen met HNT: Antigone. In twee avonden lees je in een groep de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Na het zien van de voorstelling komt de groep nog een keertje samen om na te praten. De toneeltekst komt echt tot leven!

Lees mee

Antigone toegankelijk

Deze voorstelling maken we op een aantal data in verschillende steden toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Voorafgaand aan de voorstelling is er een 'meet en feel' en tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk audiodescriptie.

Op 28 november maken we Antigone in Den Haag toegankelijk voor doven en slechthorenden met schrijftolken. Bij deze voorstelling komt ook een prikkelsignalendocument beschikbaar voor bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels.

Toegankelijkheidspagina

Wil je meer weten over onze toegankelijke voorstellingen? Kijk op www.hnt.nl/onbeperkt.

Bekijk ook

Credits

Tekst Jean Anouilh
Regie Nina Spijkers

Spel Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman,ay Cadmus, Mike Zanting

Vertaling Bo Tarenskeen
Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuumontwerp Esmée Thomassen
Muziek George Dhauw
Lichtontwerp Tim van ‘t Hof
Dramaturgie Remco van Rijn
Regie-assistentie Goosje Leeuwenstein

Contextprogramma:
Laura van Zuijlen
 en Tim Lafeber
Iris Matters, Lotte Melkert 
en Laura Simonse (inleiders)
Erna van den Berg
(Lezen met)

Techniek Paul in het Veld, Wil Caspers, Frank van Schie, Bram van Gameren, Rutger Bouwman

Campagnebeeld Anne Claire de Breij