Circle Mirror Transformation

Toneelschuur Producties | Loek de Bakker
di 20 mei en wo 21 mei
di 20 mei 2025
en
wo 21 mei 2025

In de ontwapenende voorstelling Circle Mirror Transformation komen vijf totaal verschillende mensen zes weken lang samen in het lokale buurthuis voor een theatercursus voor volwassenen, onder leiding van docent Marty. Wat begint als schijnbaar onschuldige oefeningen en rollenspellen, evolueert al snel tot een soort groepstherapie, waarbij de cursisten zichzelf steeds verder blootgeven en hun levens met elkaar verstrengeld raken. 

Circle Mirror Transformation is een voorstelling van Loek de Bakker, gebaseerd op een prijswinnende theatertekst van de Amerikaanse toneelschrijver en Pulitzer Prize-winnaar Annie Baker. De titel verwijst naar een drama-oefening die vaak in theaterlessen wordt gebruikt: de bewegingen van je voorganger spiegelen en transformeren tot iets nieuws. Maar ook naar de kring, waarin door te spiegelen en rollenspellen te doen, de cursisten transformeren en tot nieuwe inzichten komen. In Circle Mirror Transformation wordt met weinig woorden schitterend weergegeven hoe onhandig het soms allemaal is, dat mens-zijn. De kunstmatige intimiteit van de theateroefeningen leidt tot ongemak, maar ook tot ontwapening en dus kwetsbaarheid. Alle personages worden gedwongen zich tot elkaar én zichzelf te verhouden – en wij mogen meekijken, veilig vanaf de tribune.

Vijf verloren individuen in één cursusruimte, op zoek naar verbinding.

In deze individualistische tijd is dit een herkenbaar verhaal vol humor, pijn en hoop over verloren individuen die proberen collectief betekenis te zoeken.

Loek de Bakker

Credits

regie Loek de Bakker | met Ayo Cadmus, Marisa van Eyle, Michiel Nooter, Jip Smit