Foto: Marijke de Gruyter | Styling: Nicolien de Jong

Emoji Explosie (8+)

HNTjong | Eva Line de Boer
Duik diep in deze gamewereld vol 🤣😡😭😍🫣😱🤯
vr 22 dec - vr 23 feb
vr 22 dec 2023
-
vr 23 feb 2024

Emoji Explosie (8+) is een visueel neon-spektakel. Een voorstelling als een game, met emoties als superpowers. Over omgaan met wat je voelt en hoe dit voor iedereen anders kan zijn.

 

"Ken je die emoji met het ontploffende hoofd? Zo voel ik mij vaak, alsof ik overloop van emoties. Dit is de voorstelling die ik mijn achtjarige zelf had gegund." 
- Regisseur Eva Line de Boer

Rollercoaster van emoties

Voor Mo loopt de spanning tijdens gym vaak hoog op. Vooral wanneer ze als allerlaatste gekozen wordt of als ze een wedstrijd verliest. Dan overvalt het haar: haar bloed begint te koken en het lijkt alsof ze ontploft van emotie. Ze voelt alle ogen op zich gericht; schaamt zich voor haar tranen en wenst dat de vloer van lava was, zodat ze zich kan teleporteren naar haar favoriete game – waar ze zich wel op haar gemak voelt. Het liefst had ze op school ook een controller om haar offline emoji’s mee te besturen.

’s Nachts in haar dromen gaan de gymzaal en de gamewereld steeds meer op elkaar lijken. Ze wordt achtervolgd door hypergevoelige basketballen, vuurt tranen af op tegenstanders en gymleraar Arend verandert in de Oppereindbaas. In deze tussenwereld durft ze haar gevoelens de vrije loop te laten en gaat ze alle challenges aan. Lukt het haar om het hoogste level te bereiken én haar innerlijke angsten in de gymles aan te gaan?

Een voorstelling als een game

Emoji Explosie is de nieuwe jeugdvoorstelling van regisseur Eva Line de Boer en HNTjong over het fascinerende gebied tussen de online en offlinewereld. Een voorstelling over emoties, lichtjes geïnspireerd door games als Roblox, gebaseerd op gesprekken met kinderen. Een visueel neon-spektakel waarin het perspectief continu switcht. Met acteurs Ayisha Siddiqi als Mo, Paul R. Kooij als gymleraar Arend & Oppereindbaas en Roben Mitchell als alle obstakels.

'De schitterende vormgeving van Emoji Explosie brengt werelden tot leven.'

NRC

In de media

NRC
'De schitterende vormgeving van Emoji Explosie brengt werelden tot leven.'
'Het geheime wapen van de voorstelling is echter Paul R. Kooij, die zowel de rechtlijnige maar goedbedoelende gymleraar als de ‘eindbaas’ van de game speelt. Hij vindt in beide rollen de kern van kwetsbaarheid van iemand die alles altijd op een bepaalde manier heeft gedaan maar door een jonge generatie tot verandering wordt aangezet.'

De Volkskrant ★★★
'Emoji Explosie schept een virtuele wereld waarin alles mogelijk is'

Theaterkrant
'Apenkooien meets Roblox in ambitieus jeugdtheater'

Het Parool
Emoji Explosie barst van de hartverwarmende momenten’
'Ayisha Siddiqi is een waanzinnige actrice die zich vol overgave, speels en dynamisch, in haar personage stort.'

Kidsweek ★★★★
'Gymmen en gamen in Emoji Explosie'

Scenes
'Het fraaie decor van Tim Vermeulen is oogverblindend en krijgt met geraffineerde video extra dimensies. Ook heel erg mooi zijn de acteerprestaties. Vooral Ayisha Siddiqi valt op met haar soepele inzet'

Kidsproof
'Het toffe neon-decor, de snelheid waarmee de acteurs over het podium bewegen, de videoschermen. Er is zoveel te zien.'

Club van Relaxte Moeders
'Het stuk duurt een uur. Daarin word je van de ene wereld in de andere geslingerd. En gaat Mo in beide werelden van de ene emotie in de andere. Met de boodschap dat iedere emotie er mag zijn, dat je niet alles alleen hoeft te doen, en dat je af en toe de dingen van een afstandje moet bekijken.'

 

Over de makers

Eerder regisseerde Eva Line de Boer de voorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie (2019) bij HNTjong en voor Oma is een Avatar (2021-2022) coproduceerde beide gezelschappen samen. HNTjong bestaat sinds 2013 en maakt jeugd- en jongerenvoorstellingen bij Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Noël Fischer.

Eva Line de Boer is een theatermaker met een grote fascinatie voor digitale tussenwerelden en het internet. Sinds haar afstuderen in 2014 maakt zij eigen werk waarvoor zij de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie (Euphoria, 2014) en de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs (Dit gebeurt allemaal tegelijk, 2016) ontving.

Credits

Roben Mitchell

Acteur (foto: Sander van der Poel)

Ayisha Siddiqi

Acteur (fotografie: Manon van der Zwaal)

Paul R Kooij

Acteur (fotografie: Rik Engelgeer)

Credits

Regie: Eva Line de Boer
Spel: Ayisha Siddiqi, Paul R. Kooij en Roben Mitchell
Dramaturgie: Martine Manten
Scenografie: Tim Vermeulen
Video ontwerp: Karlijn Milder
Geluidsontwerp: Harpo 't Hart
Kostuumontwerp: Jacob Kok
Lichtontwerp: Marco Alibux
Rekwisieten: Timo Arling
Tekstbijdrage & tekstredactie: Shabnam Baqhiri
Regieassistentie: Esther Eveline Sloots
Choreografie: Winston Ricardo Arnon
Educatiemakers: Ashley Boermans, Lotte de Leeuw en Marjolein Paans (stage)

Productie: Fred van de Schilde (productieleider)
Techniek: Marco Alibux (1e inspiciënt), Lennert Esser, Luc Huisman, Katja Landman, Jela Nieuwstraten, Raymond Randolfi en Ivo Pas
Kostuumatelier: Iris Elstrodt, Marijne Addink, Stef Krull en Amanda van Marion
Decoratelier: Ruud Brouwer (hoofd), Maite Kragl, Mick Krispijn, Ron van Rijn en Michel Verboon
Marketing: Lisette Brouwer, Jamie Jonker en Koen Waanders, i.s.m. afdeling marketing HNT

Coproductie: HNTjong en Eva Line de Boer

Met dank aan: Marieke Giebels, De Springbok Internationaal, Basisschool 't Palet en KC Diamant

De voorstelling duurt 60 minuten.