Interactieve lezing DNA en familiegeschiedenis

Indische Genealogische Vereniging (IGV)
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
di 15 aug - 14:00
di 15 aug 2023
14:00
  • di 15 aug 2023
    14:00
    Koninklijke Schouwburg
    Paul Steenbergen Foyer

DNA en familiegeschiedenis is een interactieve lezing door de Indische Genealogische Vereniging. Tijdens de lezing leer je hoe je via DNA-onderzoek je familiegeschiedenis kunt herleiden.

Ons DNA is een code die voor ieder mens uniek is. Het onderscheidt ons van elkaar. Tegelijkertijd lijken de codes van familieleden erg op elkaar, en hoe verder weg de familierelatie, hoe minder overeenkomst er is. Daarom is DNA een handig hulpmiddel bij het in elkaar puzzelen van familiestambomen. 

De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers van Archipelago. Als je kaartjes koopt voor de voorstelling, verschijnt bij het afrekenen de mogelijkheid om je aan te melden voor de lezing.

Kaarten

Maar er is meer. 

DNA geeft ook een overzicht van de geschiedenis van je voorouders. Een goed voorbeeld is Indisch DNA, dat een mix is van Europees, Indonesisch, Chinees en/of Indiaas DNA, soms met Afrikaanse, Armeense, Arabische en/of Melanesische toevoegingen. Een getuige van onze complexe koloniale- en handelsgeschiedenis in de Oost.

Maar er is nog meer.

DNA is ook drager van invloeden van buitenaf, en die invloeden kunnen via het DNA worden doorgegeven van moeder op kind. Hoe groot is die rol en hoeveel generaties kan een trauma via het DNA doorwerken?

Maarten Fornerod, genetisch onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en expert op het gebied van Indische familiegeschiedenis geeft uitleg over deze drie dimensies in ons DNA.

DNA-coaches

Naast de lezing is er ook een vraagbaak ingericht met experts van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Stel je vragen aan de DNA-coaches en laat ze jou verder op weg helpen.

Expositie

En bezoek de pop-up expo Oud Indisch Paspoort Archief met de mogelijkheid om zelf te zoeken in het paspoortarchief. Een primeur!