Klaus Kinski Erlöser

Kedves van den Berg
ENTER Festival
zo 23 jun - 16:45 - 17:45
zo 23 jun 2024
16:45 - 17:45
  • zo 23 jun 2024
    16:45 - 17:45
    HNT Studio's
    HNT Studio's 1, Schouwburgstraat 8

In Klaus Kinski Erlöser poogt performer Kedves van den Berg een voorstelling te spelen met berucht, Duits, en dood acteur Klaus Kinski. Een christusfiguur voor Kedves, een demoon in alle eerlijkheid. Door middel van taal en videomateriaal kampt de performance met mannelijke muzes en rolmodellen, manie en overgave, monsters en mensen.

Een theatrale beeldenstorm over onze helden, en of we nog van ze mogen houden. In een heksenkring van oude televisies creëert Kedves een spiegelpaleis om zichzelf en Klaus tegen het lijf te lopen.

Klaus Kinski was een iconische en controversiële Duitse acteur, zowel bekend om zijn meeslepende
intense rollen als om zijn explosieve en agressieve karakter.


Werkers en opleidingen

Kedves van den Berg studeert dit jaar af aan de Performance opleiding, Toneelacademie Maastricht. 
Merijn P. Kortman studeert volgend jaar af aan de Regie Opleiding, Toneelacademie Maastricht.

LET OP! De ingang van de HNT studio's bevinden zich om de hoek van de Konkinkijke Schouwburg

Een beeldbuis knispert als een dovende kaars, een langgerekte gil klinkt door krakerige luidsprekers, flitsen van films reflecteren als bliksemslagen in de waterige ogen van een jongeman. Een aardbei ligt als offer klaar.

In een decor van televisieschermen, die fragmenten uit het oeuvre van acteur Klaus Kinski afvuren, tracht performer Kedves van den Berg zich in tekst te verhouden tot het beeld van zijn held. Was Kinski een geniale kunstenaar, een gevaarlijke gek, iemand die slechts liefde nodig had of een monsterlijke misbruiker? En zijn al deze scherven niet deel van zijn geheel?

In een eenzame processie worden televisies gesleept en gesjouwd om nieuwe beelden te bouwen: een heksenkring, een grafsteen, een bed, een kruis, een podium. Het fysieke op- en afbouwen dient als weg tot de- en reconstructie van Kinski als persoon en persona, het zweet dat langs de zwoegende performer zijn rug loopt als teken van de verwoede poging. Waarom wegen Christusbeelden zwaarder dan Madonna’s? En waarom klinkt de lokroep van het donker toch zo zoet?

Uit de talloze versies van Kinski’s autobiografie, de 137 films uit zijn werkende leven en de woorden van zijn vrienden, vijanden en familie, weeft Kedves met grove draden een beeld van zijn verlosser terwijl de lijn tussen Klaus en Kedves langzaam vervaagt. Maar wat gebeurt er wanneer de voorstelling het gevoel van heldendom moet loslaten en de harde feiten en consequenties onder ogen moet komen?

Klaus Kinski Erlöser is een geestesoproeping, om om te gaan met het feit dat Kedves houdt van iemand waar niet van gehouden kan of mag worden. Over te hard vasthouden, over het sussen van een schreeuw, over het strelen van blonde haren.

Credits

maker en speler: Kedves van den Berg 
technicus: Merijn P. Kortman 
artistiek advies: Peter Missotten 
technisch advies: Wim Janssen 
onderzoek advies: Anna Luyten