Jannes Moons

WEATHER PLEASURE

Melody Van Gompel | Marie Nguyen De Buck
ENTER Festival
za 22 jun - 18:45 - 19:45
za 22 jun 2024
18:45 - 19:45
  • za 22 jun 2024
    18:45 - 19:45
    HNT Studio's
    HNT Studio's 1, Schouwburgstraat 8

Hoe kan je verder blijven geloven én hopen in het mogen én kunnen verbeelden binnen de beperkingen van het “vrouw” zijn, en bovenal mens zijn? Is het mogelijk binnen de wonde van de op-voorhand-gecreëerde lichamen in woorden, andere lichamen te verbeelden? Kan je buiten je eigen verbeelding iets anders verbeelden dat nog niet is geschreven of gezien, maar wel is gevoeld, ergens binnen het lichaam, mijn lichaam?


Werker en opleiding

Melody Van Gompel: opleiding drama KASK Gent

LET OP! De ingang van de HNT studio's bevinden zich om de hoek van de Konkinkijke Schouwburg


In English below ->

"Voor mijn creatie krijg ik de kans om mijn artistieke poëtica verder te laten bloeien die ik in het begin van mijn opleiding plantte. Nu weliswaar met een diepere duik binnen mijn verlangens als kunstenaar. Er schijnt een rode en blauwe draad te zijn, voel ik, nadat ik even in mijn lichaam keek; de noodzaak van verbeelding voor verandering. Verbeelding en verandering. Verandering in de breedste zin van het woord; het spectrum met al die hun kleuren. Van de metamorfose van een rots naar het helingsproces van een open wonde, van het voorspellen van het weerbericht voor morgen naar een lichaam dat begint te zweten, van worden naar zijn naar worden.

Allemaal wezenlijke transformaties die mijn eigen verbeelding blijven voeden en inhoud geven binnen mijn blauwe en rode creaties. Wel belichaamt de toeschouwer een deel van de verbeelding zelf: de innerlijke belevingswereld. Mijn verlangen om een inwaartse en omgekeerde beweging aan te raken bij de toeschouwer is groot: voelen én dan begrijpen, en niet andersom, wie weet."

Over de werkers

Melody Van Gompel

Melody (1999) is een jonge kunstenaar uit Brussel. Ze studeerde drama op het Lemmensinstituut in Leuven en haar passie voor de podium- en danskunsten groeide en bracht haar naar het KASK/School of Arts Gent. Haar eerste stappen in de filmwereld begonnen in 2016 en deze vormden ook de kiem voor een bloeiende verbinding in die kleingrote wereld. Ze beweegt zich door diverse performatieve ruimtes: dansen, spelen voor de camera, schilderen met penselen, ook in woorden, en tenslotte op toneel zoeken en vragen. Transformeren. Haar creaties zijn een zoektocht naar verbindingen tussen verschillende (kunst)vormen, en het willen belichamen van de eclectische verbeelding in een suggestieve, contemplerende en poëtische taal.

Marie Nguyen De Buck

Marie Nguyen (1999) is een Vietnamees-Belgische jonge maker en speler uit Brussel. Ze begon met de studie beeldende en architecturale kunsten aan Sint-Lucas Gent en veranderde daarna naar woordkunst-drama op de Kunsthumaniora Brussel. Ook was ze deel van het feministisch collectief voor vrouwen van kleur ‘Bledarte’. Later ging ze spel studeren op het RITCS. Marie wordt geïnspireerd door contradictie en is op zoek naar het pragmatische binnen een abstracte en performatieve taal. Verhalen wil ze zowel vertellen als bevragen, en ze wil experimenteren met verschillende media als theater, dans, film, installatie en scenografie.

In English

WEATHER PLEASURE is a feverish dream where two women, alongside the help of their companion Kate Brock, strive to transcend their bodies. Can they change the weather forecast, despite their wounds of being and unbecoming? How to soften, liquify, and transform?


When the sun and its fluffy clouds, fail to acknowledge the storm brooding within, rocks form. These three women evaporate in a visceral immersive trip where bodies are opened, felt, questioned and remembered.

WEATHER PLEASURE embodies the power of imagination, but also its danger. When observation and imagination met, History dreamed of women. He imagined her, molded her and deformed her. Can women continue to imagine when their story seems fixed? Time passes, yet the weather remains unchanged.

Credits

speler/maker Melody Van Gompel, Marie Nguyen De Buck 
eindregie Luna Luz Sanchez 
stem Kate Brock Alicia Andries
scenografie Tanja Mala Ngombe, Jannes Moons 
kostuum Long Tran Thang 
muziek Nona Huysegems 
techniek Astrid Vansteenkiste 
mentor Luanda Casella 
affiche Jannes Moons 
met dank aan Luanda Casella, Bauke Lievens, Frederik Le Roy, Bardia Mohammad, Valerie Desmet, Xante Moyersoen, Passerelle vzw, BUDA Kunstencentrum, Monty vzw, Kunstacademie Zaventem, CAMPO, LOD, Klein Verzet vzw, Margaux Rooryck en Michel Rooryck, Eef Smeyers, Lender Vandevelde, Loïc Meulenberg