Onkruid wieden

ENT x Zaal 3: De Composthoop
10 jaar Zaal 3
ma 6 nov - 20:00
ma 6 nov 2023
20:00
  • ma 6 nov 2023
    20:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Al 10 jaar lang creëert Zaal 3 vruchtbare grond voor jonge theatermakers, waar ruimte is voor experiment en het ontstaan van nieuwe verbindingen. ENT ziet Zaal 3 als de composthoop van het theaterveld: een voedingsrijke bodem, waar theatermakers materiaal kunnen omzetten in vruchtbaar werk. 
 
Tijdens ENT x Zaal 3: De Composthoop vieren we het 10-jarig jubileum van Zaal 3, en nemen we de tijd om de aard van het theaterveld eens flink onder de loep te nemen. In drie dagen tijd wieden we het onkruid, kijken we wat er broeit onder de oppervlakte en zal nieuw werk ontkiemen. 
 
Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) is een vereniging van nieuwe theaterwerkers die werkt aan meer verbinding tussen alle nieuwe theaterwerkers  die actief zijn binnen het theaterveld. 

"Er is een hiërarchie in dit landschap. Een hiërarchie die bestaat uit een rangorde waarin gender, kleur, opleiding, functie en ervaring een grote rol spelen. En wij; kunstenaars die zo vaak kritisch werk maken over hoe deze rolpatronen in de samenleving voor verdeeldheid, segregatie en onbegrip zorgen, passen dezelfde systemen toe in onze geliefde sector. Het is nodig het gesprek over deze machtsstructuren te normaliseren in onze beroepspraktijk."
 - uit het manifest ‘Vanaf vandaag’  2020
 
Nu 3 jaar later… Waar staan we? We nemen de eerste stap tot een composthoop: we wieden onkruid. Welk kruid is er ongewenst in onze theatersector? Wat moet gewied worden zodat er zon, ruimte en energie kan gaan naar een landschap dat voor ieder voedend is? Hoe zorgen we voor een ecosysteem in het theater dat in balans is?
 
Wat zijn de hiërarchieën en structuren die ons aangeleerd worden? Die wij onszelf en elkaar aan leren, die diepgeworteld in ons theatrale maaiveld woekeren. Welke rol spelen opleidingen bij het in stand houden daarvan?
 
Hoe pakken we dit aan zonder pesten of pesticiden? Onder begeleiding van systeemtherapeut en (voormalig) theaterwerker Jawi Bakker zullen we collectief het onderzoek aangaan, vragen stellen en niet schuwen voor de antwoorden.

Start feestelijke opening van driedaagse: 19.30 uur
Start programma: 20.00 uur

Credits

Concept programma door Jip Roemaat, Minne Thomas, Elise de Leede, Florien Scholten van Aschat, Rajja Gomez Iglesias, Bregt van Deursen, Jannah de le Lijs | Beeld door Solar Vlaar 


ENT is momenteel Anne Reitsma, Rinke Brans (bestuur), Emma van den Elshout, Esther van der Wel, Annebelle Hinam, Folashade Ilemobade, Ilse Schutter, Ties Jansen, Evelien Kanters, Ezra Koppejan, Hanneke van der Paardt, Tamar Lagas, Anne Meffert, Lou Mertens, Sebbe Poll (bestuur), Sam Schwarz (bestuur), Stephanie Stumpel, Edo Stolk, Just van Bommel, Esther Ymkje van Steenis (bestuur), Andrea Vermeer, Solar Vlaar (bestuur), Kathlyn Wuyts, Anna Huizing, Belle Lammers, Iris Rodenburg, Bregt van Deursen (bestuur), Zoë Lodewijks, Isa van der Haar, Minne Thomas, Florien Scholten van Aschat, Jip Roemaat, Jannah de le Lijs, Elise de Leede. In totaal zijn er 370 leden van ENT.