Foto: Marijke de Gruyter | Styling: Nicolien de Jong

Romeo & Julia

HNTjong & Het Nationale Theater & IRC
Een spectaculaire remake
di 24 sep - za 23 nov
di 24 sep 2024
-
za 23 nov 2024

Deze zomer zie je een spectaculaire remake van Shakespeares Romeo & Julia. In deze gloednieuwe versie waar dans, Bollywood en theater samenkomen staan 13 acteurs en dansers in de kapotte stad Verona. Er vloeit geen bloed meer door de straten, maar het oprukkende zeewater heeft de ruimte opgeslokt. Hier komt deze mythe over liefde, familie, vriendschap en verraad weer tot leven. Kunnen Romeo (Vanja Rukavina) en Julia (Soumaya Ahouaoui) ontsnappen aan hun verhaal en omgaan met de druk van de familie? 

★★★★ NRC "De voorstelling blijft verrassen met kleurrijke scènes, waarin spel en dans elkaar afwisselen. "

★★★★ Elsevier: "Deze Romeo & Julia slaagt juist door haar uitzonderlijkheid: de voorstelling wil nergens op lijken." 

De Groene "Ze spatten van toneelplezier van de bühne." "Het podium in de Haagse Schouwburg is eigenlijk te klein voor de reikwijdte van het verhaal én van de grote cast van deze Romeo & Julia.

In de speciale zomereditie van Romeo & Julia dansen elke avond tien Haagse dansers mee in de voorstelling en voor aanvang zie je op ons stadspodium met zomerterras optredens van verschillende Haagse dansscholen.

 

programma stadspodium

Hopeloze liefde en onmogelijke keuzes

Wat als je grote liefde een pad kiest dat jij niet kunt volgen. Kan je dan nog aan het noodlot ontsnappen en een eigen leven opbouwen? In de afgebroken stad Verona liggen de straten die ooit levendig waren, er nu verlaten en verwoest bij. De twee families Capuletti en Montague zijn op zoek naar een nieuwe balans, naar een leven dat past bij hun veranderende omgeving.  

Gloednieuw en eeuwenoud 

Deze versie van het wereldberoemde verhaal is geïnspireerd op de belangrijkste momenten uit Romeo & Julia, maar speelt zich af in een nieuw eigentijds universum. Aanstormend talent Melissa Knollenburg schrijft de nieuwe tekst, de choreografie is van Shailesh Bahoran van IRC en de regie is in handen van Noël Fischer.

"Worstelen met traditie, je eigen pad kiezen los van de verwachtingen van familie, grote emoties ervaren; niet toevallig is juist het verhaal van Romeo & Julia fantastisch materiaal. Naast Shakespeare zijn onze inspiratiebronnen ook dance en Bollywoodcultuur, waar ik een groot fan van ben."
- Regisseur Noël Fischer 

In de media

★★★★ NRC " In deze Romeo & Julia draait het niet om kalverliefde; wel om je hart volgen, ook in tijden van wanhoop." 

★★★ TROUW " Moederlijk, meesterlijk en met veel humor gespeeld door Rick Paul van Mulligen. Carly Everaert levert als altijd bloedmooie kostuums (veel denim!). " 

"Dat moest anders, vond ze. ‘Hamlet heeft Horatio, Macbeth heeft Banquo, Romeo heeft een hele vriendengroep, aangevoerd door zijn beste vriend Mercutio. Ik gunde Julia ook zo’n kring om zich heen van mensen die het beste met haar voorhebben.’" 

- Schrijver Melissa Knollenburg in De Volkskrant

Speciale zomereditie met stadspodium en zomerterras

Deze zomer presenteren we een speciale zomereditie van Romeo & Julia waarbij elke avond tien Haagse dansers meedansen in de voorstelling. In totaal is er een groep van veertig Haagse dansers van alle leeftijden die meewerken aan de voorstelling. Daarnaast zie je voorafgaand aan de voorstelling optredens van verschillende Haagse dansscholen op het stadspodium voor de Koninklijke Schouwburg. Kom langs, drink een drankje op ons zomerterras en geniet van dansstad Den Haag!

programma stadspodium en zomerterras


Toegankelijkheidsmiddelen Romeo & Julia

Deze voorstelling maken we op zaterdag 6 juli toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Voorafgaand aan de voorstelling is er een 'meet en feel' en tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk audiodescriptie. Wil je gebruikmaken van deze faciliteiten? Reserveer dan via de betreffende link in het overzicht met de speeldata. Na de première is er een prikkelsignalendocument beschikbaar voor bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels.

Alle toegankelijkheidsmiddelen

Bekijk ook

Credits

Soumaya Ahouaoui

Acteur HNT ensemble (foto: Gordon Meuleman)

Vanja Rukavina

Acteur (foto: Sammy Huijts)

Rick Paul van Mulligen

Acteur HNT ensemble (foto: Gordon Meuleman)

Yamill Jones

Acteur HNT ensemble (foto: Koen Veldman)

Ayisha Siddiqi

Acteur (fotografie: Manon van der Zwaal)

Kharim Amier

Acteur (foto: Sammy Huijts)

Zenzi Alwart

Acteur ( Fotografie: Liza Kollau)

Credits

Acteurs: Soumaya Ahouaoui, Vanja Rukavina, Rick Paul van Mulligen, Yamill Jones, Ayisha Siddiqi, Kharim Amier, Zenzi Alwart
Dansers: Noor Jayani, Herrold Anakotta, Ali Zanad, Tara Pula, Oliver Wagstaff, Tosca Knauf

Regie: Noël Fischer
Choreografie: Shailesh Bahoran
Tekst: Melissa Knollenburg op basis van Shakespeare 

Decorontwerp: Thomas Rupert, Roos Veenkamp, Loek de Jongh (stage)
Kostuumontwerp: Carly Everaert i.s.m. Jonathan de Regt
Componist: Rik Ronner
Lichtontwerp: Uri Rapaport 
Dramaturgie: Martine Manten, Yente van Hulst (stage)
Regie assistentie: Emilie Pos 
Choreografie assistentie: Yordana Rodriguez, Ser Sebico, Patrick Karijowidjojo

Educatiemakers: Ashley Boermans, Tim Lafeber, Lotte de Leeuw, Lotte van Oudheusden
Toegankelijkheid: HNTonbeperkt

In een speciale zomereditie van Romeo & Julia in thuisstad Den Haag dansen Haagse dansers van alle leeftijden mee in de voorstelling. Meedansers op vr 14 juni, vr 21 juni, za 22 juni, di 25 juni, do 4 juli: Daan Tönis, Dieuwertje Hoefnagel, Emmanuella Awadi, Iris Jansen, Lobke Haaring, Lucie van Gendt, Nadra Eleonora, Olga Klöne, Richard Muller, Riëtte van Raamsdonk. Meedansers op za 15 juni, wo 26 juni, vr 5 juli: Claire Wouters, Hannah van Putten, Herman Vriesendorp, Louisa Rutten, Maegan van Rijsingen, Martje Verhagen, Nina Mendez Rosa, Suzanne Martina, Theo ten Have, Yiwen He. Meedansers op wo 19 juni, zo 30 juni, za 6 juli: Francisca Tan, Heleen Tonkes, Helga Schuler, Hennie Stavleu, Jeannine Vonk, Julia Wielstra, Sara van Lith, Peter van den Burg, Rehan Sewpal, Rohan Wernars. Meedansers op do 20 juni, ma 1 juli, zo 7 juli: Chanice Janssens, Eric Ruis, Fleur Karamati, Hetty van den Broek, Jan Wijsman, Karin Timbergen, Maria Poliuliuk, Marjo Holleman, Nicky Louise van Banning, Nouel al Idrissi.

Productie: Fred van de Schilde (productieleider), Brechje Weerd (logies en vervoer), Floor van Hees (zomerterras), Angelique Miedema (runner) 
Begeleiding dansgroepen: Tess Grevink, Manouk Martens 
Companymanagers: Immi Verwer, Sifra Kramer
Techniek: Marco Alibux (1e inspicient), Gert van Elderen, Lennert Esser, Alexander Kramer, Daan Perris, Koen Veldman, Henrik van Ketwig Verschuer, Jan Harm Wagner,  Robbert Weinen
Decoratelier: Ruud Brouwer (hoofd), Maite Kragl, Mick Krispijn, Ron van Rijn, Jelle Krug
Kostuumatelier: Iris Elströdt (hoofd), Marijne Addink, Stef Krull, Amanda van Marion, Lizzi van Beelen (stage)
Kap & grime: Cynthia van der Linden, Bärbel Scheid, Kimberly Kat, Aurora Brassinga, Noa Hopman (stage), Joos Boeykens (stage), Karlijn de Boer (stage), Isabel Meijer (stage)
Kleedster: Kiswati van Keulen, Peter van der Meer, Tess Hummels
Marketing: Daan Valkhof, Dieke van der Spek, Katarina Vlkova (IRC) i.s.m. afdeling marketing Het Nationale Theater

Met dank aan: Poernima Gobardhan, CultuurSchakel, No Limits Art Castle en alle medewerkers van Het Nationale Theater

Het stads- en educatieprogramma rond Romeo & Julia is mede mogelijk gemaakt door: De Versterking, ELJA foundation, Fonds 1818, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Den Haag, Stichting Haagvalken

Romeo & Julia is een productie HNTjong, Het Nationale Theater & IRC