Foto: Benning & Gladkova

Exit Poll

Theater Bellevue | Het Nationale Theater | Max Wind | Joeri Heegstra
Lunchtheatervoorstelling in Theater Bellevue
wo 6 mrt - zo 31 mrt
wo 6 mrt 2024
-
zo 31 mrt 2024

Wat als 80% van de Nederlanders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen blanco zou stemmen? Wat gebeurt er op zo’n verkiezingsavond in de partijkantoren? Hoe reageren onze beoogde machthebbers als de bodem plots onder hen vandaan geslagen wordt? En wat doet dat met de kiezers zelf?

Max Wind en Joeri Heegstra zijn de auteurs van de nieuwe lunchtheatervoorstelling Exit Poll, een coproductie van Het Nationale Theater en Theater Bellevue. De voorstelling gaat op 9 maart 2024 in première en is van 6 t/m 31 maart 2024 te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. Acteurs van het ensemble van Het Nationale Theater, Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen, vormen de cast van deze nieuwe productie.

“Een ongelooflijk spannende what if waar ik zo nieuwsgierig van werd. Een dystopische of misschien wel utopische politieke satire. Daar heb ik wel zin in. ”

Regisseur Belle van Heerikhuizen over Exit Poll

Lunchtheatervoorstelling

Begin 2023 zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen zij op zoek naar de schrijver(s) voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling (voorstellingen die beginnen om 12.30 uur). De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

“Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max, Joeri en ‘Exit Poll’. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”
- Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater.

Uit 35 inzendingen koos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

Over de makers

Max Wind en Joeri Heegstra studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht. 

Max Wind (1992)

Max Wind was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993)

Joeri Heegstra maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn de klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Credits

Tekst: Max Wind & Joeri Heegstra
Regie: Belle van Heerikhuizen
Spel: Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen