Foto: Casper Koster

Exit Poll

Theater Bellevue | Het Nationale Theater | Max Wind | Joeri Heegstra
Lunchtheatervoorstelling in Theater Bellevue
wo 6 mrt - zo 31 mrt
wo 6 mrt 2024
-
zo 31 mrt 2024

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

 

★★★★ de Volkskrant - "Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling"

 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De voorstelling speelt exclusief als lunchvoorstelling (aanvang 12.30 uur) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het verhaal

De partij van de langstzittende premier bereidt zich voor op een historische nederlaag en hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen?

Exit Poll is een scherpe en hilarische 'wat als?-voorstelling'. Het democratisch failliet én het democratische potentieel van de westerse wereld wordt blootgelegd. Wat als partijleiders, partijtijgers, spindokters en analisten de wapens uit handen wordt geslagen? Wat gebeurt er dan? Hoe komen we uit de politieke patstelling tussen burger en bestuurders? 

Open call

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De tekst, geschreven door Joeri Heegstra en Max Wind, kwam tot stand na een open call. De voorstelling wordt gespeeld door Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen. De regie is in handen van Belle van Heerikhuizen.

“Een ongelooflijk spannende what if waar ik zo nieuwsgierig van werd. Een dystopische of misschien wel utopische politieke satire. Daar heb ik wel zin in. ”

Regisseur Belle van Heerikhuizen over Exit Poll

In de media

De Volkskrant ★★★★
"De gevatte tekst van de jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind, de strakke regie van Belle van Heerikhuizen en de schik die de acteurs hebben in hun satirische rollen, zorgen voor een krachtige theaterervaring met veel gelach vanuit het publiek."

Theaterkrant
"De jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind schetsen een even haarscherp als genadeloos satirisch portret van de staat van de democratie, met veel spelplezier gebracht door de vier ervaren acteurs van Het Nationale Theater."

NRC ★★★
"Exit Poll is een opvallend humoristisch en lekker meeslepende voorstelling"

Trouw ★★★
"een geslaagd experiment deze open call"

---

Interview met regisseur Belle van Heerikhuizen in het Parool.

Belle van Heerikhuizen en auteur Joeri Heegstra te gast bij Wilfried de Jong in Met het oog op morgen | Beluister het interview

Lunchtheatervoorstelling

Begin 2023 zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen zij op zoek naar de schrijver(s) voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling (voorstellingen die beginnen om 12.30 uur). De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

“Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max, Joeri en ‘Exit Poll’. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”
- Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater.

Uit 35 inzendingen koos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

Over de makers

Theatermakers Joeri Heegstra en Max Wind kennen elkaar al sinds de middelbare school. In 2022 maakten ze samen een satirische voorstelling over de Nederlandse debatcultuur voor De Balie. Die samenwerking beviel zo goed dat ze als schrijversduo reageerden op een open call van Het Nationale Theater & Theater Bellevue. De leescommissie was direct overtuigd door hun ‘ongelooflijk spannende what if’ en selecteerde de voorstelling Exit Poll uit 35 inzendingen. Ze studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht.
Lees hier het interview met Max en Joeri

Max Wind (1992) was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993) maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn de klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Belle van Heerikhuizen (1985) is een regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht. Met haar afstu­deer­voor­stel­ling ​een lolita won ze de Ton Lutz Award. In haar voor­stel­lingen behandelt ze donkere thema’s op een lichte, menselijke en invoelbare manier. Belle regisseerde de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Orkater (Wildfire, Het Verdriet van de Zuiderzee, De Meester en Margarita, Alles komt goed, Ilias), Via Rudolphi (Zus van mijn zus), HNTjong (Zus van, Ifigeneia Koningskind), De Toneelmakerij (Meisjes pakken de jongens, Sweet Sixteen, Elephant) en Toneelschuur Producties (Ivanov).

Credits

Tekst: Max Wind & Joeri Heegstra
Regie: Belle van Heerikhuizen
Spel: Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Decorontwerp: Ruben Wijnstok
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Compositie muziek: Jelle Visser

Met dank aan: Elmer Repairs

Scènefoto's Casper Koster
Trailer Huub Laurens