Spinoza Uitgedaagd!

Filosofie in Den Haag
zo 29 okt - 15:00
zo 29 okt 2023
15:00
  • zo 29 okt 2023
    15:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Filosofie in Den Haag en Stichting Spinoza Den Haag organiseren samen deze bijzondere bijeenkomst tijdens de Haagse Spinozamaand 2023. Deze keer bevragen we Spinoza’s ideeën aan de hand van het begrip egoïsme.

Volgens Spinoza wordt alles wat leeft gekenmerkt door een natuurlijke levensimpuls of levensdrift, de conatus. Deze allesbepalende drang naar leven, overleven en voortleven geeft in zijn ogen ieder het recht om alles te doen wat in deze lijn ligt. Of stelt hij toch ook grenzen aan dit ‘egoïsme’?

Drie deskundigen gaan met elkaar én met het publiek in gesprek. Filosoof Tinneke Beeckman, auteur van onder andere het boek Door Spinoza’s lens, psycholoog en sjamaan Sven Goedbloed en filosoof Jesse Mulder, tevens specialist in de filosofie van de biologie aan de Universiteit Utrecht. Moderator is Esther Didden, directeur Filosofie in Den Haag.

Over Filosofie Den Haag

Daag je denken uit!

Filosofie hoort in Den Haag. Stad van Vrede en Recht, van het zand en het veen, met zijn vele culturen en overtuigingen. Meerdere keren per seizoen organiseert Filosofie Den Haag daarom activiteiten met filosofen en andere denkers in Zaal 3. Hierin worden onderwerpen die in de stad en samenleving spelen besproken met gasten en publiek. Gunnen we onszelf de tijd om te denken en te bevragen, om te twijfelen en om niet-te-weten. Voor iedereen die niet bang is om van mening te veranderen.