Lonneke van der Palen

Vast

Nineties
do 30 nov en vr 1 dec
do 30 nov 2023
en
vr 1 dec 2023

Schrijver Nic Bruckman werkt als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van opgesloten zitten. De gevangenis, als gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.  

Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert te breken met de rigiditeit van de gevangenis. Het is zijn laatste dag.

Een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf. Maar ook, ondanks alles, onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan een rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

Over de makers

Vast is een samenwerking en coproductie tussen schrijver Nic Bruckman en regisseur Anne Maike Mertens (Nineties) en is tot stand gekomen in het kader van Bellevue’s Lunchtheater.

Nineties

Nineties is een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. In 2017 wonnen ze de BNG nieuwe makers prijs met de voorstelling Untitled, 2017, en in 2019 de publieksprijs met Merkel. In seizoen 2021 ontwikkelden ze het digitale online theaterplatform Nineties Lab en zetten met Untitled_2021 en On All Things Earth bijzondere (online) voorstellingen neer over het afscheid van het exceptionalisme van de mens.

Anne Maike Mertens

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe ‘nu’ te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen.

Nic Bruckman

Nic Bruckman schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevue Lunchtheater met zijn toneeltekst Kogelvis. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in de speciale bewerking Pufferfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken, en maakte o.a. Stones en Consumption bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij Bleeding Love in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling Vader en Moedertje.

Credits

tekst en concept Nic Bruckman | regie en concept Anne Maike Mertens | spel Yannick Noomen | dramaturgie Han van Wieringen | compositie ​​Genevieve Murphy, Nicholas Thayer | scenografie Julian Maiwald | lichtontwerp Wout Panis, Julian Maiwald | techniek Marcel Jansen en HP Hulscher | productie Barbara Reijs

Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties en Theater Bellevue. Met dank aan fonds podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, stichting Melanie en BNG Cultuurfonds