Vrienden van Het Nationale Theater

Het Nationale Theater. Deel deze plek.

Al vanaf € 60,- per jaar ben je onze Vriend. Vanaf € 250,- per jaar ben je onze Huisvriend en kunt u met behulp van een periodieke schenkingsovereenkomst genieten van belastingvoordeel. Alle bijdrages van Vrienden en Huisvrienden helpen ons om Het Nationale Theater te kunnen delen met meer mensen.  

Word Vriend van Het Nationale Theater.
Deel deze plek.

“Theater verrijkt je leven en Het Nationale Theater maakt dat voor een ieder mogelijk! Dat je als Vriend ook vele extra’s krijgt, maakt het des te aantrekkelijker om hier een bijdrage aan te leveren.”

— Annelies Wijkstra, Vriend en vrijwilliger sinds 2011

Dit lukte door jullie bijdrage

Een inclusief Sinterklaasfeest
In december 2023 kwamen Sinterklaas en Diewertje Blok langs in Theater aan het Spui. Het was een grandioos kinderfeest! Vanwege de gebarenpieten en een blindentolk was het ook een feest voor doven en slechthorenden en blinden en slechtzienden. In de ochtend kwamen meervoudig gehandicapte kinderen van Tyltylschool de Witte Vogel langs voor een aangepast bezoek van de Sint. Onze afdeling Educatie & Interactie had daarbij een heel parcours uitgezet met spellen die zij konden doen.
Scholieren in gesprek over Keti Koti
Samen met Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heeft Het Nationale Theater een ‘lecture performance’ speciaal voor onderwijs kunnen ontwikkelen rond de afschaffing van de slavernij genaamd Het is Tijd. Een lecture performance combineert een voorstelling en een workshop en brengt zo kennisoverdracht, verhalen en onderzoek samen. De scholieren die de voorstelling maakten kregen de kans hun eigen persoonlijke verhalen in het stuk te verwerken. We hebben met de voorstelling 632 leerlingen bereikt in de klassen van verschillende Haagse scholen.

“Ik ben Vriend omdat ik het belangrijk vind hoe Het Nationale Theater je in contact brengt met andere theaterliefhebbers om samen nieuw theatertalent te ontdekken.”

— Koos van Tubergen, Vriend sinds 2021

Nieuw talent schrijft tekst voor lunchvoorstelling
In maart 2024 stond de lunchvoorstelling Exit Poll een maand lang in Theater Bellevue in Amsterdam. Exit Poll kwam voort uit een samenwerking tussen Het Nationale Theater en Theater Bellevue. De tekst, geschreven door Joeri Heegstra en Max Wind, kwam tot stand nadat Het Nationale Theater en Theater Bellevue een 'open call' deden. Een ontzettend mooie manier om nieuw talent een kans te kunnen bieden! Het jonge auteursduo werd door een leescommissie verkozen uit 35 inzendingen. De regie was in handen van aanstormend talent Belle van Heerikhuizen en de rollen werden vervuld door acteurs van ons HNT-ensemble.

“Het Nationale Theater is het huisgezelschap van onze stad. Ze spelen bekende stukken, maar ook nieuwe hedendaagse stukken. De stukken die je een spiegel van deze tijd en de huidige samenleving voorhouden. Die me met plaatsvervangende schaamte de zaal doen verlaten. Het is belangrijk dat theater dat doet. En dat ondersteun ik graag als Vriend.”

— Lobke Zandstra, Vriend sinds 2017

Wat maak je mee als Vriend?

“Niks leuker dan Vriend zijn van Het Nationale Theater! Het ondergedompeld worden in de theatercultuur van onze stad, tijdig geïnformeerd worden over interessante happenings in de schouwburg die je zelf niet zo snel ontdekt én met andere Vrienden in contact komen op een makkelijke manier... Ik ben al meer dan 20 jaar Vriend en kan het iedereen aanraden!”

— Eeke Crabbendam, Vriend van Het Nationale Theater

Meer weten?


Neem contact op met Martijn Westerop via martijnwesterop@hnt.nl of 088 356 5337 of Shannon Bontekoe via shannonbontekoe@hnt.nl of 088 356 5225.