Nieuw talent bij Het Nationale Theater

Theater leeft door de makers die loswrikken wat vastzit

Nieuwe stemmen vertellen verhalen die je niet eerder hoorde, maar misschien wel herkent. Wij helpen makers met de blik op oneindig, om hun beste werk te laten zien. Ruimte, middelen, tijd, publiek.  
 
We gaan langdurige samenwerkingen aan. Met vertrouwen en rust krijgt het talent van de toekomst de ruimte om uit te proberen, uit te schieten en uit te werken.  

HNT Onbeperkt Poeziebar in Zaal 3
HNT Onbeperkt Poeziebar in Zaal 3, foto: Gordon Meuleman

Springplank

Meer ogen voor talent

Gaat het over beginnende makers, dan is Zaal 3 onmisbaar. Zaal 3 is een van onze theaters: een laboratorium waar wij nieuw talent een plek geven. Ze krijgen de kans vlieguren te maken en misschien nog wel belangrijker: een publiek te vinden voor hun voorstellingen. Andersom maakt het publiek op een verrassende manier kennis met deze talenten. Zij dragen bij aan de groei van nieuwe carrières en volgen van dichtbij de weg naar grotere zalen.

Meer over dit theater

Documentaire 'Lieve Bernie, Lieve Ellis', foto: Mischa van Schajik

 

Verhalenfabriek

Theater in de breedte

Het Nationale Theater is een verhalenfabriek. We werken met allerlei makers in allerlei vormen. Theaterschrijvers, podcasters, documentairemakers, ontluikend regietalent, aanstormende acteurs. Hun verhalen! Verhalen van nu, van toen, dromerige vertellingen, of een keiharde spiegel op de werkelijkheid. We scouten, nodigen onverwachte stemmen uit en kijken buiten de sector.

 

Kostuumatelier van Het Nationale Theater, foto: FotoSynthese

 

Ambacht

Willen kunnen

Op alle plaatsen in onze organisatie krijgen mensen de kans een vak in de podiumkunsten te leren, of een volgende stap te zetten in hun carrière. Op het toneel, backstage bij techniek, op kantoor bij educatie, productie en programmering. We bieden stageplekken bijvoorbeeld bij productie, techniek (in de theaters en producties), decoratelier, kostuumatelier, kap & grime.

Stage lopen?

Exit Poll, lunchvoorstelling Bellevue, foto: Casper Koster

Hink-stap-sprong

Plek voor makers, volg hun carrières

Hink

We ontvangen studenten in Den Haag en bezoeken de opleidingen om werk te zien, lessen te verzorgen of studenten te begeleiden. We bieden fulltime stageplekken spel, regie(assistentie), dramaturgie. In Zaal 3 werken studenten van de theateropleidingen aan projecten die ze daar ook presenteren in een eerste ontmoeting met publiek van buiten hun ‘bubbel’. Kennisoverdracht binnen- en buitenhuis: we halen stagiairs binnen en een aantal van onze technici geeft les op vakopleidingen en spreekt op beurzen. 

Stap

In coproductie met Theater Bellevue maken we jaarlijks een lunchtheaterproductie, waar we jong regietalent en veelal jonge schrijvers een kans geven om te werken met acteurs uit het ensemble aan nieuwe teksten. We maken ruimte in het ensemble voor één jonge acteur. In Zaal 3 zetten jonge makers en collectieven hun eerste stappen na hun afstuderen.  

Sprong

Regietalent kan meestromen in een traject richting de grote zaal. Zo wordt er gewerkt aan producties in de vlakke vloer, gevolgd door producties in de grote zaal. Sommige regisseurs zijn ook geïnteresseerd in artistiek leiderschap. Zij worden in een traject op maat nauw betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van artistiek beleid (o.a. repertoire, ensemble).  

Een nieuwe tribune voor Zaal 3!


Nieuw theatertalent krijgt in Den Haag een podium in Zaal 3 – maar voor het publiek hebben we daar wel een nieuwe tribune nodig. Een tribune die weer jaren mee kan, niet zo steil is en plek biedt aan meer theaterliefhebbers. Zo is er straks meer oog vanuit de zaal voor al dat talent dat hier een kans krijgt. Help jij mee?

 

Meer informatie