Producties 21/22

We verheugen ons na bijna anderhalf jaar corona op een nieuw toneelseizoen. Een seizoen dat in het teken staat van de wederopbouw. Het mogelijk maken van duizenden betekenisvolle live ontmoetingen tussen de maker en zijn publiek in Den Haag en in het land. Zonder publiek bestaat theater immers niet.

Twee uitgestelde marathons eindelijk in première  

Bijna twee jaar nadat de repetities begonnen, zien dit seizoen twee langverwachte producties alsnog het daglicht. Najaar 2021 gaat Trojan Wars in première, Peer Wittenbols’ herschrijving van de Trojaanse oorlogen, in een regie van Noël Fischer. Een vloer vol acteurs en dansers neemt jong en oud publiek mee naar de Turkse slagvelden, waar oorlogen trauma’s slaan, maar ook vriendschappen smeden.

Deze lijn loopt door in de andere grote marathon in voorjaar 2022: de Leedvermaak trilogie van Judith Herzberg (regie Eric de Vroedt). Hoewel er over de Tweede Wereldoorlog niet gesproken wordt, zien we hoe verschillende generaties van twee families gedurende drie decennia worstelen met de doorwerking van trauma’s.

Volle ruimte voor de vrouwelijke stem 

Een rode draad in het theaterseizoen 2021/2022 van Het Nationale Theater wordt gevormd door krachtige vrouwen. Na decennia waarin vooral mannelijke personages ‘center stage’ kregen, pakt nu de vrouwelijke stem de volle ruimte. Allereerst door vrouwelijke hoofdpersonages als Yerma (Mariana Aparicio Torres), Lea (Tamar van den Dop) uit Leedvermaak trilogie en de zussen Anna, Lena en Britt-Marie (Jacqueline Blom, Keja Klaasje Kwestro, Soumaya Ahouaoui) uit Hebriana. Maar ook door tegen de rollen in te casten: waarom zouden Griekse legeraanvoerders in Trojan Wars niet door een vrouw gespeeld kunnen worden? Of Faust in Oustfaust (Romana Vrede)?  
  

HNTproducties 

Het Nationale Theater ensemble bestaat uit dertien vaste acteurs: Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers en Romana Vrede. Wil je ze leren kennen? Ontmoet de acteurs!

Artistiek leider Eric de Vroedt: “Het is fijn om met spelers te werken die je door en door kent, je vertrouwt elkaar en duikt meteen het diepe in." 

HNTjong

HNTjong maakt theater voor iedereen met een jong hart. We vertellen verhalen over de wereld om ons heen. Soms nieuw, soms bekend, altijd anders en onverwacht. Je ziet ons niet alleen in het theater, maar ook op school en in je buurt.

Coproducties

Deze coproducties ontwikkelt Het Nationale Theater komende theaterseizoen.