OustFaust

Het Nationale Theater | Theu Boermans


De door de pandemie moegestreden arts-wetenschapper Faust (Romana Vrede) komt tot de pijnlijke conclusie dat jarenlang studeren geen échte kennis over het leven heeft opgeleverd en besluit alles los te laten om zich radicaal aan het leven over te geven – ‘zich doodleven’: dat is het motto.

Nachtelijke trip

In de schimmige nachtclub The Boogie Witch Kitchen loopt Faust niet alleen de mysterieuze Mafisto tegen het lijf, maar ook de leergierige Strauss, de onschuldige Greta en de klassieke Helena. Tijdens een duizelingwekkende nachtelijke trip gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zal Faust zo uiteindelijk dichter tot de zin van het leven komen?

Vrije en actuele bewerking van Tom Lanoye 

Faust fascineert Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) al zijn hele loopbaan. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap?

Voor OustFaust gebruikte Lanoye deze ingrediënten én onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. Faust is een moegestreden arts en wetenschapper: hij voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye ook alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.

Speeloverzicht

OustFaust is op 5 maart 2022 in première gegaan in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen. Daarna is de voorstelling te zien geweest in onder andere Utrecht, Amsterdam, Haarlen en Den Haag.

Foto's: Salih Kilic


Topacteurs en bekende makers

Met de keuze voor Romana Vrede als Faust staan alle verhoudingen op scherp. Gevestigde namen als Mark Rietman en Joris Smit staan aan haar zijde als Mafisto en Strauss. Maar ook nieuwe gezichten zijn onderdeel van de cast, zoals de opkomende talenten Daniël Kolf (Koeriers, Nieuw Zeer) en Myrthe Huber (ANNE+, George en Eran worden racisten). Bernhard Hammer, Boermans’ vaste decorontwerper, ontwierp een indrukwekkend toneelbeeld. De kostuums zijn van Mattijs van Bergen, bij het grote publiek bekend van zijn ontwerpen voor koningin Máxima. Hij ontwierp eerder ook de kostuums van Amadeus van Boermans. Daan Wijnands (14 de musical, Showponies, Snorro) verzorgt de choreografie. 

Afscheid van Theu Boermans bij Het Nationale Theater

Theu Boermans was van 2011 tot 2017 artistiek directeur van het Nationale Toneel. Sinds de fusie in 2017 is hij huisregisseur bij Het Nationale Theater. Met OustFaust neemt Boermans daverend afscheid van Het Nationale Theater met een groots samenspel van decor, muziek, dans en tekst vol knetterende tegenstellingen.

Recensies


De Volkskrant: 
"Er zijn vele prachtige vondsten, gegoten in klinkende taal."

NRC: "Een weldadig overdadige theateravond."

De Telegraaf: "Verpletterend gruwelijke en tegelijkertijd beeldschone eindscène."

De Limburger: "Visueel spektakel waarbij je ogen en oren te kort komt."

Credits

tekst Tom Lanoye (naar Goethe)  
regie Theu Boermans, Marjolein Polman (regieassistentie)

spel Romana Vrede (Faust), Mark Rietman (Mafisto), Joris Smit (Strauss), Myrthe Huber (Greta), Daniël Kolf (Valentino), Astrid van Eck (Helena), Luuk Weers (Homunculus)
dans Bai Li Wiegmans, Niels Gordijn, Thorsten Pinas, Fée-Lise Verbon, Roman Brasser, Melissa Lodder, Rowan Kievits, Stella Stuurman, Kim Jonker en Monique de Groot

decor Bernhard Hammer 
kostuums Mattijs van Bergen
muziek George Dhauw
video Arjen Klerkx
licht Stefan Dijkman, Wannes van der Veer (assistentie)
choreografie Daan Wijnands, Marleen de Vries (assistentie)
dramaturgie Remco van Rijn, Sophie Cohlen (stage)

campagnefotografie Gordon Meuleman
scènefotografie Salih Kiliç