Oma is een avatar (8+)

HNTjong | Eva Line de Boer


Oma is een avatar is een online sprookje over het internet en afscheid nemen. Geïnspireerd op verhalen en tekeningen van kinderen.

BFF's Zoë en Amani hebben allebei hun oma verloren. Met maar een week verschil, alsof ze het hadden afgesproken. Hun opa's gaan hier totaal anders mee om. Waar Zoë's opa een rivier van tranen huilt om zijn soulmate, geniet Amani's opa van zijn vrijheid en ontdekt zijn nieuwe leven via apps.

Amani heeft haar bestie harder nodig dan ooit, want haar broer Maçon is gestopt met praten sinds zijn kat Fireball is overreden. Gelukkig weet Maçon alles van het internet, dus ook hoe je je oma als avatar weer tot leven brengt. 

Wanneer ze op het wereldwijde web verdwalen, komen ze in aanraking met allerlei manieren van afscheid nemen: Ze ontdekken Tiktokfamous gedenkplekken en ontmoeten een Orakel vol emoji’s aan wie je alles kunt vragen. Het internet is als het hiernamaals: eindeloos, waardoor je overal tegelijk kan zijn. De digitale en de fysieke wereld lopen steeds meer door elkaar: geurende bloemen worden Gifjes en Fireball vinden ze zingend terug in de glitchende kattenhemel.  

Oma is een avatar is een online sprookje ontstaan vanuit de twee grootste fascinaties van regisseur Eva Line de Boer: de dood en het internet. Een visueel troostrijke 8+ voorstelling waar alles mogelijk is met op maat gemaakte songs van Harpo ’t Hart & Willem de Bruin (The Opposites).

Speeloverzicht

Oma is een avatar is te zien geweest in onder andere Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht. Daarnaast zijn er ook schoolvoorstellingen gespeeld.

Recensies


"Zo biedt Oma is een avatar een ontroerende visie op rouwverwerking in digitale tijden, waarin de complexiteit van het thema volledig recht wordt gedaan." ★★★★ NRC 

"De voorstelling blijft een vol uur lang sprankelend en spannend. De visuele effecten zijn oogverblindend en blijven over elkaar heen buitelen." Theaterkrant

Credits

regie Eva Line de Boer 
teksten Yentl van Stokkum  
dramaturgie Martine Manten
regie assistentie Rajja Gomez Iglesias
spel Tine Cartuyvels, Rodríquez Romeros, Ayisha Siddiqi, Dennis Rudge, Paul R. Kooij 
stem oma Denise Jannah
muziek Willem de Bruin & Harpo 't Hart
geluidsontwerp Harpo 't Hart 
decor Tim Vermeulen 
kostuums Carly Everaert
video Karlijn Milder & Mats Logen
lichtontwerp Nico de Rooij
choreografie Mohamed Yusuf Boss
in co-productie met Stichting Euphoria