Sanne Peper

The Nation

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
vr 24 jun - do 30 jun
vr 24 jun 2022
-
do 30 jun 2022

Theaterthriller over een op hol geslagen samenleving

Wegens groot succes is de thriller The Nation terug in het theater. De zesdelige theatermarathon over een mysterieuze verdwijning is geschreven als een Netflix-serie op toneel: actueel, geestig en vol zenuwslopende cliffhangers.

Het verhaal

Zomer 2018, Den Haag. Terwijl de eerste paal wordt geslagen voor een nieuwe, hypermoderne stadswijk, wordt de elfjarige Ismaël in de Schilderswijk opgepakt wegens vandalisme. Maar dan gebeurt er iets vreemds: direct na zijn vrijlating verdwijnt hij spoorloos. Waarom is Ismaëls verblijf op het politiebureau niet geregistreerd? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? 

Vijf jaar later nog steeds brandend actueel

Huichelende politici, zorgwekkende privacykwesties en louche bouwprojecten: hoewel The Nation alweer vijf jaar geleden in première ging, is het verhaal nog steeds actueel. Eric de Vroedt: “Maatschappelijke polarisatie, onverkwikkelijke manipulaties en politieke onmacht lijken alleen maar te zijn toegenomen. Racisme, radicalisering, fake news en kompromat beheersen meer dan ooit de nieuwsstroom. The Nation toont hoe een samenleving kapotgaat als iedereen zich vastbijt in de eigen ideologische stelling of verstijfde identiteit. En probeert tegelijkertijd een blik te werpen op de mensen áchter deze vastgeroeste beelden, hun dromen, verlangens en angsten. In The Nation staat niet alleen een kinderleven op het spel, maar onze gezamenlijke toekomst.”

Eet je mee tijdens de voorstelling?
The Nation begint om 17:30 uur en duurt tot 22:30 uur. In de twee pauzes bieden we een maaltijd aan. In de eerste pauze is dat een maaltijdvullende couscous salade met gegrilde groenten, tuinkruiden, feta en rucola. In de tweede pauze krijg je een brownie met karamelsaus en slagroom. Nadat je je kaartje voor de voorstelling in je winkelmandje hebt geplaatst, kun je voor € 15 de maaltijd toevoegen.

In de media

★★★★★ TROUW
'Houdt u van toneel? Ga dan naar The Nation. Houdt u niet van toneel? Ga dan naar The Nation.'

★★★★★ NRC
'Adembenemende ervaring.'

★★★★★ THEATERKRANT
'Spannend, relevant en verslavend.'

Bekroond met de Toneelschrijfprijs

Voor The Nation heeft Eric de Vroedt in 2018 de Toneelschrijfprijs gewonnen. Uit het juryrapport: “De manier waarop Eric de Vroedt in The Nation maatschappelijke breuklijnen, politiek discours, flitsende nieuwsberichten, religieuze dogma’s en persoonlijke angsten als grondstof voor een vijf uur durend stuk gebruikt, is indrukwekkend. Alles waar je in de pers over leest, zit in deze caleidoscopische tekst verwerkt.”

Bekende en nieuwe gezichten

Een groot aantal acteurs uit de cast van 2017 speelt dit jaar weer mee: Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman en Romana Vrede. Maar er zijn ook nieuwe gezichten te zien: Alexander Elmecky en Fjodor Jozefzoon (Edward II).

Credits

Concept, tekst en regie Eric de Vroedt

cast Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Alexander Elmecky, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman, Romana Vrede en Saman Amini (video)

Vlogteksten Joeri Vos / Saman Amini
Kindregie & regieassistentie Chyramain van Kempen
Dramaturgie Willemijn Barelds, Remco van Rijn
Decorontwerp Maze de Boer
Kostuumontwerp Lotte Goos
Lichtontwerp & video Bernie van Velzen
Muziek & compositie Remco de Jong & Florentijn Boddendijk