Yerma

Het Nationale Theater | Eline Arbo


Diep verlangen naar een volmaakt leven

Twee jaar zijn Yerma en Juan getrouwd. Juan lijkt tevreden met wat hij bezit: zijn huis, zijn schapen, zijn land. Maar Yerma is ongelukkig. De zwangerschap van haar vriendin Maria en de aantrekkingskracht tot jeugdvriend Victor confronteren haar met diep gevoel van leegte. Langzaamaan raakt Yerma geobsedeerd door de gedachte dat een kind die leegte kan vullen. Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht.

Vrij en hartstochtelijk leven

De Spaanse dichter/toneelschrijver Federico García Lorca schreef Yerma in 1934, een tijd waarin taboes en verstikkende tradities het dagelijks leven bepaalden. Eline Arbo stort zich anno 2021 op Lorca’s tekst met de vraag: wat is een volmaakt leven en wat is daarvoor nu bepalend?

Net als in Eline Arbo’s bejubelde Weg met Eddy Bellegueule speelt muziek een grote rol. Een all-female-liveband speelt en zingt teksten van Lorca op nieuwe muziek van Thijs van Vuure. 

Interviews, podcast en meer

Lees hoe de thema's uit Yerma ook in het leven van de acteurs een rol spelen en waarom regisseur Eline Arbo de voorstelling nu graag wil laten zien. Beluister de podcast Wel moeder, geen moeder, waarin programmamaker Laura van Zuijlen in gesprek gaat met Eline Arbo en acteurs Mariana Aparicio Torres en Antoinette Jelgersma over vrouw zijn, moederschap en de voorstelling.

Ontdek Yerma

Speeloverzicht

Yerma is op 6 november 2021 in première gegaan in het Theater aan het Spui. Daarna is de voorstelling te zien geweest in onder andere Rotterdam, Amsterdam en Maastricht

Foto's: Phile Deprez

 

Wel moeder, geen moeder

Programmamaker Laura van Zuijlen maakt de podcastserie Vrouwen van HNT. Over de vrouwen op het toneel, achter de rollen en de thema’s waar je als vrouw niet omheen kan. Ze onderzoekt met de makers en acteurs van Het Nationale Theater wat het betekent om vrouw te zijn in het theaterlandschap.  

In de eerste aflevering Wel moeder, geen moeder gaat Laura in gesprek met Eline Arbo en acteurs Mariana Aparicio Torres en Antoinette Jelgersma over hoe moederschap en hoe je identiteit bepaalt.

Luister naar de podcast

Recensies

“De voorstelling slaat uiteindelijk in als een bom." - Theaterkrant

"Mariana Aparicio Torres is adembenemend als Yerma." - De Volkskrant

“Eline Arbo kan als geen ander dit soort oogstrelende, theatrale scènes bedenken.” - NRC

“Sfeervolle symboliek (...) en een zinderende (live gezongen) mix van pop en klassiek.” - Trouw

“Adembenemend.” - Noordhollands Dagblad

Credits

tekst Federico García Lorca  
regie en bewerking Eline Arbo 
compositie en muzikale leiding Thijs van Vuure 
decor Juul Dekker  
kostuum Rebekka Wörmann, Anne van Soest (stage)  
licht Varja Klosse   
regieassistentie Daniël 't Hoen
dramaturgie Willemijn Barelds, Debbie Oskam (stage) 
vertaling Noël Fischer  

cast Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Momo Samwel, Antoinette Jelgersma, Rick Paul van Mulligen, June Yanez, Marie-Mae van Zuilen