A beginning for the dead

Liza Bukina
ENT(ER) Festival
do 20 jun - 20:00
do 20 jun 2024
20:00 - 20:50
  • do 20 jun 2024
    20:00 - 20:50
    HNT Studio's
    HNT Studio's 2, Schouwburgstraat 8

A beginning for the dead is een performance en expositie gebaseerd op het belichaamd onderzoek van Liza Bukina, waarbij ze diep inging op de verweven geschiedenissen van conflict, trauma en het potentieel voor genezing door menselijke verbinding. Onderweg ontmoette ze individuen wier persoonlijke zoektocht naar de verhouding tot de Russische invasie van Oekraïne, oorlogen, machteloosheid en herontdekking van eigen kracht, verantwoordelijkheid en zingeving een punt van verbinding werd.

 

  • Let op: deze voorstelling is Engelstalig.

Werker en opleiding

Liza Bukina: artisteducator, Artez zwolle

LET OP! De ingang van de HNT studio's bevinden zich om de hoek van de Konkinkijke Schouwburg

Tijdens het artistiek onderzoek creëert Liza een performance en expositie die getuigt van de veerkracht van de menselijke geest en dient als ruimte voor reflectie, connectie en transformatie.

De performance fungeert als een collectieve ruimte om de ongeleefde, onverteerde resten van ons collectieve verleden te verwerken en om te zetten in brandstof voor de toekomst. Door het erkennen, eren en bevragen van degenen die ons zijn voorgegaan, biedt het werk individuele, relationele en collectieve instrumenten voor veerkracht, herstel en activering, die ons verbinden met de zelfhelende kracht binnen onze lichamen. 

Er wordt helderheid geboden over de sociaal-historische context van Oekraïne door patroonherkenning en familiegeschiedenissen. Reflecties over de effecten van oorlog op het lichaam, de kwetsbaarheid van het leven, waarden, systemisch letsel, geheugen en verlies komen naar voren.

Naast de performance dient een expositie als een belangrijk contextueel punt, dat begrip verdiept en waarbij verbindingen worden gelegd tussen ogenschijnlijk losse stukken. Er worden instrumenten geboden voor zelfzorg terwijl de rol van het collectief in het helingsproces wordt verkend. Het toont artistiek onderzoeksmateriaal samengesteld door Liza en bevat andere (Oekraïens-Syrische, Oekraïens-Tanzaniaanse, Nederlandse en Somalische) kunstenaars die oorlogen en de rol van kunstenaars daarin verkennen.

Over de maker

Liza Bukina, een kunstenaar wiens opvoeding in Kyiv, Oekraïne, en culturele mix van Oekraïense en Tanzaniaanse wortels haar werk doordrenken met een rijk tapijt van invloeden. Met een erfgoed dat continenten omspant en Joodse en Poolse afkomst combineert, is Liza's perspectief net zo divers als haar achtergrond.

Liza ziet zichzelf als een verzamelaar, onderzoeker en creatieve doula, die een verscheidenheid aan media gebruikt, waaronder performance, film en geluid, om de menselijke ervaring te verkennen. Haar benadering is transdisciplinair en put uit journalistiek, geschiedenis, psychologie, spiritualiteit, wetenschap en mystiek.

Haar kunst duikt in thema's van vernietiging en oorlog, de zoektocht naar vrijheid en de onderlinge verbondenheid van alles. Ze onderzoekt het menselijk vermogen tot invloed, de complexiteit van relaties en de kracht van transformatie. Door haar kunst zoekt ze de gedeelde menselijkheid te onthullen die ons allen verbindt en stimuleert ze heling en groei.

Credits

concept, regie, tekst, performance Liza Bukina
tekst Anastasiia Kosodiy
illustratie Ite Hamming
video Abdiwahab Ali
grafisch ontwerp Lisa Spoldina
uziek Amalia Houri
begeleiding, advies Monique van Hinte
photo Patrice Winfield
photo Celine Caly
geluid Hans van der Werf