Zomergasten live 2024

HKU Acting 4
ENTER Festival
zo 23 jun - 17:00 - 18:45
zo 23 jun 2024
17:00 - 18:45
  • zo 23 jun 2024
    17:00 - 18:45
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Zomergasten live 2024 is een moderne bewerking van de toneelklassieker van Maxim Gorky waarin de grote vraag wordt opgeworpen wat het ritueel dat we theater noemen vandaag de dag moet zijn. Is er in onze moderne maatschappij nog plaats voor pijn of is pijn juist wat we met die overdaad aan communicatie, consumptie en prestatie proberen te verdoven?


Werkers en opleiding

Laura Simons, Jessie Holtkamp, Ousmane Bangura, Lizzy Staal, Yasmina Abdelmoumen, Tobe Vandekerckhove, Max Weisscher, Sjoerd Eltink, Aron Schaap: acteursopleiding HKU

‘Kan je wat wij doen echt leven noemen?’ In de moderne wereld staat succes centraal. Negativiteiten als plichten, verboden of straffen hebben plaatsgemaakt voor positiviteiten als motivatie, zelfoptimalisering of zelfverwezenlijking. We zijn vrij om ons eigen succes na te jagen, doen dat tot we erbij neervallen en als dat succes uitblijft stellen we daar maar één iemand verantwoordelijk voor; onszelf.

Zomergasten live 2024 is een moderne bewerking van de toneelklassieker van Maxim Gorky. Waar het origineel een kritische blik wierp op de Russische intelligentsia in hun datsja’s, kijken we nu naar een groep succesvolle jonge mensen op een vakantieweekend. Verdrinkend in hun telefoons zoeken ze contact met elkaar. Ze feesten, roddelen, doen liefdesverklaringen, voeren hevige politieke discussies, klagen over hun manier van leven, doen weinig om daar iets aan te veranderen en lijken geen van allen te kunnen ontsnappen aan de gevoelens van leegte die ze allemaal op hun eigen manier ervaren.

Met het spelen van de even grappige als tragische scènes lijken de acteurs ons en elkaar een voorstel te doen; zou dit misschien zijn wat er vandaag de dag aan de hand is? Maar Zomergasten live 2024 is meer dan een moderne bewerking van een toneelklassieker. Het is ook een grote vraag over wat het ritueel dat we theater noemen vandaag de dag moet zijn.

Alles wordt uit de kast gehaald om het publiek te blijven prikkelen. En waar die overdaad aan positiviteit aanvankelijk nog iets lekkers heeft, lijkt die naarmate de voorstelling vordert bijna gewelddadig te worden. Zo begint de avond die zo vrolijk van start ging steeds meer op een uitdrijvingsritueel te lijken. Is er in onze moderne maatschappij nog wel plaats voor pijn? Of is pijn juist wat we met die overdaad aan communicatie, consumptie en prestatie proberen te verdoven? En is de (lach-)spiegel die we in het theater krijgen voorgeschoteld dan misschien een manier om die pijn gezamenlijk onder ogen te zien? In het beste geval probeert Zomergasten live 2024 een loutering en ode aan het theater in één te zijn. In het slechtste geval gewoon een hele succesvolle show.

Over de werkers

De 4e jaars acteurs van de HKU maken in samenwerking met Vincent van der Valk hun tweede afstudeervoorstelling.

Credits

regie Vincent van der Valk 
vormgeving Naida Gomes Amorim 
spel Laura Simons, Jessie Holtkamp, Ousmane Bangura, Lizzy Staal, Yasmina Abdelmoumen, Tobe Vandekerckhove, Max Weisscher, Sjoerd Eltink, Aron Schaap 
productie Iris Jansen 
techniek Jan Willem van der Vlies