Foto: Jet Wolbers, Creative director: Yuval Avital

Wie maakt mij grenzeloos? (performance)

Tosca Sommerdijk
ENTER Festival
zo 23 jun - 19:30 - 20:00
zo 23 jun 2024
19:30 - 20:00
  • zo 23 jun 2024
    19:30 - 20:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Wie maakt mij grenzeloos? is een onderzoek volledig ontwikkeld vanuit ontmoetingen. Het is een zoektocht naar vrijheid, censuur, ‘de ware zelf’ en zelfkritiek.

Tijdens het ENTER Festival zet ik mijn onderzoek voort. Ik nodig verschillende andere deelnemers van het festival uit en organiseer tafelgesprekken.

Op 23 juni presenteer ik het resultaat van de voortzetting van dit onderzoek in de vorm van een performance in Zaal 3.


Werkers en opleiding

Tosca Sommerdijk, Ryan van der Elst: Artisteducator in Theatre, ArtEZ Arnhem

Het onderzoek begon in residentie bij Studio Doop, in een oud pakhuis in Schoonhoven waar ik twee weken lang werkte, leefde en ontmoette. Deze residentie mondde uit in een performance die altijd zoekende zal blijven, want grenzeloosheid betekent: niet jezelf vastzetten. Maar grenzen zijn nodig toch? Want zonder kaders, geen vrijheid…

Ik deed een truffelceremonie, danste, sprak met een maker van erotische sieraden, zong, woonde een kerkdienst bij, las, deed shibari en poogde grenzeloos te zijn. Ik ontdekte dat het materialiseren van de ontmoetingen een sleutel was in het onderzoek. Door de ontmoeting te vertalen naar een materiaal - een voorwerp, een lied, een handeling - kon het gaan communiceren.

Wie maakt mij grenzeloos? is een levendige verkenning van menselijke ontmoetingen en de zoektocht naar vrijheid, uitgedrukt in een steeds veranderende performance.

Over de maker

Ik ben een maker die graag vertrekt vanuit het persoonlijke, om me vervolgens via het persoonlijke met ‘de ander’ te kunnen verbinden. Want voor mij geldt: hoe specifieker, hoe universeler. In mijn werk vertrek ik graag vanuit een veelheid aan bronnen: van romcoms naar hardlopen, van truffelceremonie’s naar opera en van popartiesten naar De Kerk. In mijn werk bevraag ik systemen; wat is echt van mij? Welk gedrag? Welke denkpatronen? Wat is van een systeem? Kan ik dat wel zo gescheiden stellen? Ik scheur deze hersenspinsels vervolgens aan stukken en onderzoek en benut ze even radicaal als liefdevol.

Naast het maken van performances en voorstellingen houd ik me graag bezig met het maken van andersoortige programma’s. Zo organiseerde ik een ontmoetingsavond rondom theatertekst bij Theater a/d Rijn genaamd De Speelzaal: zo’n avond waarop we theaterteksten gaan lezen en uitproberen op de vloer. Op deze avond bracht ik drie jonge schrijvers en makers samen met zes performers. Samen gingen ze live op de vloer aan de slag met de tekst, om samen te experimenteren en te onderzoeken hoe die samenwerking nu precies kan werken, en om de magie van werken met tekst te ervaren.

Credits

maker en performer: Tosca Sommerdijk
outside eye: Ryan van der Elst
begeleiding: Joey Schrauwen
residentie: Studio Doop
campagnebeeld: Foto: Jet Wolbers & Creative director: Yuval Avital
met speciale dank: Alle mensen die ik heb ontmoet in Schoonhoven, Lichtjes aan de Haven, de Grote of Bartholomeüs Kerk, Dries Verhoeven, Teuntje Heerkens.