Double Bill | GEORGE & What Will Be My Last Lullaby?

Tobe Vandekerckhove | Myra Schouten
ENTER Festival
za 22 jun - 16:30 - 17:30
za 22 jun 2024
16:30 - 17:30
  • za 22 jun 2024
    16:30 - 17:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Tijdens een Double Bill zie je twee (korte) voorstellingen achter elkaar.


GEORGE

Een absurde & tragische voorstelling over LEVEN IN EENZAAMHEID. GEORGE, een eenzame demente ziel die de herinneringen van zijn bestaan oprakelt. Herbeleeft. Belichaamt. Vertelt. Ziet. Hoort. Voelt.


What Will Be My Last Lullaby?

“Waar melkpompen gasmaskers zijn, de kribbe een bunker is en de baby mobile onheil inluidt.” 

De performer is voor de eerste keer en wellicht de laatste keer zwanger. De zelfbenoemde cynist, Myra, wil moeder worden, maar kan zij het over haar hart verkrijgen een kind deze wereld aan te doen?


Werkers en opleidingen

Fay van Erp: theatervormgeving HKU (GEORGE)
Myra Schouten: performance Toneelacademie Maastricht (What Will Be My Last Lullaby?)

GEORGE

In GEORGE kijkt maker Tobe Vandekerchove eenzaamheid recht in de ogen. Hij rakelt biografische herinneringen op. Herinneringen zoals geëlektrocuteerd worden. Overvallen worden in het bruisende Londen. Hoe zien die herinneringen eruit bij een demente eenzame ziel? Via het theater hoopt hij de weg te vinden naar vrijheid. Verlost te worden uit het eeuwige denken dat zich steeds opnieuw en opnieuw nestelt in zijn hoofd. Die drang naar verlossing opzoeken, die weer vergeten en nooit terugvinden.

What Will Be My Last Lullaby?

In “What Will Be My Last Lullaby?” probeert de performer de vraag: "kan ze een kind de wereld aandoen?" te onderzoeken op de vloer. De performer probeert het zwangere lijf uit, de bedreiging van het ouderschap uit. Welke daad van ouderlijke liefde weegt zwaarder. Het baren of het niet baren.

De performer onderzoekt de vraag door middel van een nieuwe fiscaliteit op de vloer.
De performer doet een exercitie in hoop.
De performer zoekt berusting in twijfel.

“Dit zijn mijn ogen. 
Ze kijken door het glas. 
Daar was de aarde. 
En het was niet klein. 
Het lag daar naakt te midden van een pikzwarte diepte.”

Hergebruikte wiegeliederen, astronauten, bedreiging van mens gemaakte materialen gebundeld tot een onheilspellend onderBUIKgevoel.

Een ode aan ieder die diens keuze met lege handen draagt of de keuze met een kind in de arm draagt, in de vorm van teksten, hergebruikte wiegeliederen en het ritueel van de zwangere buik. 
Een exercitie in hoop. Op intuïtieve wijze verzameld en gebundeld tot een onderBUIKgevoel. 

Moge de twijfel met u zijn. 

"Wat ik je nu vertel is geen poëzie, maar wetenschap. 
Je weet dat gedurende de zwangerschap de cellen en het DNA van de ouder overgedragen worden aan de foetus. 
Wat je wellicht niet weet, is dat de overdracht een wisselwerking is. 
De cellen van de ouder worden overgedragen aan de foetus. 
Maar de cellen van de foetus worden ook overgedragen aan de ouder. 
Ze nestelen zich in de organen van de ouder, van brein tot darm. 
Ze helpen het hart te blijven kloppen."
 - Saint omer, Alice Diop

Over de makers

Myra Schouten

Myra is performer en filmmaker. Haar werk is radicaal in empathie voor haar medemens. Ook voor die wier rol in het rad der mens gemaakte structuren diffuus is. Wie is de protagonist en wie is de antagonist, of zijn wij allen beiden? Haar vragen vinden inbedding in een politieke context. Het kleine verhaal wordt onderdeel van de grotere menselijke ervaring, een groter vraagstuk. Haar werk is associatief zowel in vorm als in het onderzoek.

Tobe Vandekerckhove

Tobe (22) groeide op in Tielt, West-Vlaanderen. Al van jongs af aan is hij bezig met theater. Tijdens zijn middelbaar vertoefde hij op de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Brugge, om zijn passie voor spelen verder te ontwikkelen. Op zijn 18e verhuisde hij naar Utrecht, om daar theater te gaan studeren.

Afgelopen jaar was hij onder meer te zien in Who’s afraid of Oscar Wilde van Compagny Red, Yellow and Blue en in The Neverending Story van Het Filiaal Theatermakers.

Hij studeert af met zijn solovoorstelling GEORGE onder eindregie van Keja Klaasje Kwestro en eindvoorstelling Enjoy Your Stay onder regie van Vincent van Woerkom (Collectief Het Paradijs). Beide hier te zien op ENTER Festival!

Credits

GEORGE

concept/tekst/spel Tobe Vandekerckhove | eindregie Keja Klaasje Kwestro | spelcoach Harm van Geel | techniek Sil van Kalker | vormgeving advies Fay van Erp | posterbeeld Hannah Staal | productie begeleiding Iris Jansen

What Will Be My Last Lullaby?

performer en maker Myra Schouten | dramaturg Liz Abels | kostuum en scenografie Ylke Siemensma | artistieke begeleiding Quirine Racké & Helena Muskens | lichtdesign en videograaf Sil van Kalker | stemacteur Anneke Schouten, Sascha Cornelissen