De Sont of Mjoezik

Maria Zandvliet
ENTER Festival
vr 21 jun - 19:30 - 20:45
vr 21 jun 2024
19:30 - 20:45
  • vr 21 jun 2024
    19:30 - 20:45
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

In De Sont of Mjoezik speelt Maria Zandvliet de hele film The Sound of Music na. Een voorstelling waarin het opgroeiende lichaam centraal staat en waarin kinderdromen wel of niet uitkomen. 


Werker en opleiding

Maria Zandvliet: master drama KASK en Conservatorium

Maria hunkert naar een leven als in The Sound of Music (1965), de internationale blockbuster over een ongeremde non, ook genaamd Maria, die de gouvernante wordt van de familie von Trapp. Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van dat leven probeert ze de film integraal na te spelen. Maria zingt ieder lied, ze beklimt iedere berg. Maria omarmt Maria en laat haar nooit meer los.

De Sont of Mjoezik is een duet tussen een jonge vrouw en het witte doek, tussen een aspirant-actrice en de personages die haar vormden. Balancerend op de rand van een hoopvolle jeugd en een veelbelovende toekomst probeert ze te zijn wat ze ooit had ingebeeld te zullen worden. Maar terwijl ze zichzelf regisseert tot perfectie, verandert haar lichaam. Ze groeit, maar het witte doek groeit niet mee.

Over de maker

Maria Zandvliet (Amsterdam 1999, zij/haar) rondde dit jaar haar master af aan de dramaopleiding van KASK en Conservatorium in Gent. In 2021 maakte ze samen met Toon Acke De Onderspitdelver, een voorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Bernhard. Vervolgens maakten ze in 2022 de voorstelling Opnieuw, een vrije bewerking van Wachten op Godot van Samuel Beckett. In 2023 speelde Maria mee in De Duivels van Krapp in de KVS.

De Sont of Mjoezik is haar afstudeervoorstelling, een tekstvoorstelling vrij en onvrij gebaseerd op een wereldberoemde film. Haar werk is vol van referenties, citaten, nasynchronisaties en het continu hervertellen van bekende, grote verhalen. Wankelend tussen humor en oprechtheid poogt ze haar fascinaties met het publiek te delen.

Credits

Creatie, spel: Maria Zandvliet
Eindregie: Marieke Schraepen 
Mentor: Willem de Wolf 
Lichtontwerp: Dirk De Hooghe 
Techniek: Lene Maesen 
Edit: Sebald van der Waal 
Dank aan: hetpaleis, KASK en Conservatorium, Lenny Sprenger, Timo van Sark, Lyckle de Jong