It's Britney, beach!

Isabel van Hauwe
ENTER Festival
do 20 jun - 18:45 - 19:25
do 20 jun 2024
18:45 - 19:25
  • do 20 jun 2024
    18:45 - 19:25
    HNT Studio's
    HNT Studio's 1, Schouwburgstraat 8

In It’s Britney, beach! zien we tien jonge Britney Spears-look alikes op het strand van een lange kustlijn die hun bewegingsvrijheid beperkt en waaruit ze bekeken worden door het publiek. Vanaf dit strand zoeken ze oogcontact op met het publiek dat wordt gevraagd in beweging te komen. Terwijl het contact tussen het publiek en de performers de spanning gedurende de performance steeds hoger opvoert, laten de performers zich telkens opnieuw van hun beste kant zien.


Werkers en opleidingen:

Isabel van Hauwe: docent en regie Toneelacademie Maastricht

LET OP! De ingang van de HNT studio's bevinden zich om de hoek van de Konkinkijke Schouwburg

De performance/installatie is geïnspireerd op de volgende zinnen uit het liedje Circus van Britney Spears: “There's only two types of people in the world, the ones that entertain, and the ones that observe,” en gaat over het spanningsveld tussen kijken en bekeken worden.

Regisseur Isabel van Hauwe groeide op als fan van popicoon Britney Spears maar schrok ook van het geweld dat Spears in de loop der jaren werd aangedaan, met haar leven lang in de spotlight te hebben gestaan binnen een patriarchale maatschappij en dertien jaar lang vast te zitten in een conservatorschap van haar vader. Sinds de beëindiging van het conservatorschap, postte Britney Spears op Instagram vele strand selfies en choreografieën waarin ze lijkt te doen waar ze zelf zin in heeft.

In dit werk vraagt regisseur Isabel van Hauwe zich af: wat is de machtsrelatie tussen degene die kijkt en degene die bekeken wordt? Hoe zet je elkaar met een blik in beweging? Maar ook: wat betekent vrijheid als je continu bekeken wordt? In een tijd waarin zichtbaarheid en gezien worden een grote rol speelt, hopen we voelbaar te maken hoe macht zich op zintuiglijk niveau manifesteert. Welkom bij een feministisch manifest, een poging een tijdsgeest bloot te leggen waarin individualiteit onlosmakelijk verbonden is met een collectief systeem van kijken.

Over de maker

Isabel van Hauwe rondde in 2021 haar masteropleiding International Dramaturgy af en is al zo'n vijf jaar werkzaam als dramaturg. Als dramaturg heeft ze stage gelopen bij dansdramaturg Peggy Olislaegers, onder ander gewerkt bij Productiehuis Rotterdam en samengewerkt met danscollectief Teddy's Last Ride. Door de jaren heen kreeg ze naast haar dramaturgiewerk ook de behoefte om haar eigen gedachtes artistiek vorm te geven en meer praktijkgericht te gaan werken. Zodoende besloot ze de deeltijdopleiding docent en regisseur te volgen aan de Toneelacademie in Maastricht die ze dit jaar afrondt.

Isabel wil in haar werk voelbaar maken hoe macht zich manifesteert in ons lichaam en onze zintuigen en linkt deze aan haar eigen ervaring van vrouw zijn. Ze gelooft dat werken met en vanuit het lichaam in staat is het patriarchaat te ontmantelen. Om de lichamelijke ervaring van het publiek te stimuleren laat ze hen vaak in beweging komen en wordt het publiek een actief onderdeel binnen de creatie. Dit maakt ook de ruimte waarin het werk plaatsvindt en hoe deze de mensen daarin in beweging worden gezet een essentieel onderdeel van de inhoud van haar werk.

Credits

spel: Isa van Rooy, Madelon van der Laan, Julia Verkleij, Kelly Wokke, Sjuck Gruppen, Jasmijn Bres, Nina Dijkstra, Robin Atia, Robijn Zappey, Julia Slatter
regie & concept: Isabel van Hauwe
muziek/sounddesign: Jonathan Couet
met dank aan: Studenten Toneel Amsterdam (STA!)