Joris Jan Bos

Double Espresso

Musica Poetica | J.S. Bach | Nicolas Bernier
zo 2 jun - 11:00 - 12:30
zo 2 jun 2024
11:00 - 12:30
  • zo 2 jun 2024
    11:00 - 12:30
    Koninklijke Schouwburg
    Paul Steenbergen Foyer

In Double Espresso tracteert Musica Poetica met de koffiecantate van Bach (Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211) en zijn Franse pendant Le Caffé van Nicolas Bernier in één programma ― een dubbele espresso dus. Beide werken ontstonden in de tijd van de grote boom van koffiehuizen die overal in Europa openden.

Tenminste Bach’s cantate werd dan ook in het Kaffehaus Zimmermann uitgevoerd waar Bach regelmatig optredens organiseerde. Omdat Bach’s stuk over Liesgen, de koffieverslaafde dochter van de heer Schlendrian uit Leipzig, tot de lievelingsstukken van het hedendaagse publiek hoort, biedt het ensemble de koffieliefhebbers met Bernier’s typisch Franse Le Caffé een vooralsnog helemaal nieuwe smaakrichting aan.

De voorstelling wordt aangevuld met dansen (zoals de speciaal gecomponeerde Chaconne voor de Koffieverslaafden) en vermakelijke anekdotes uit de tijd van de eerste Europese koffiehuizen. In Engeland bijvoorbeeld, ontstond in de tweede helft van de 17e eeuw een beweging van vrouwen tegen het opdienen van koffie, maar meer daarover in de voorstelling.

In de media

CLASSICAL MUSIC NETWORK
“Het Musica Poetica ensemble profiteert van de spannende en temperamentvolle regie van Jörn Boysen: zowel de opbouw van de crescendo's als de contrasterende nuances met sterke accenten verraden een bevlogen dirigent en een uitstekende begeleider.”

Musica Poetica

Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Boysen met enthousiasme over de instrumenten en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te kunnen (blijven) spelen.

Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg.

Lees meer over het werk van Musica Poetica op de website:

musicapoetica.nl