Ronald van Raak

Filosofische ontmoeting met Ronald van Raak over Erasmus & Spinoza

Filosofie in Den Haag
ma 18 mrt - 20:00 - 21:00
ma 18 mrt 2024
20:00 - 21:00
  • ma 18 mrt 2024
    20:00 - 21:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Erasmus en Spinoza zijn filosofen die in ons land lang werden gehaat, om vervolgens te worden vereerd. Denkers die in weinig opzichten met elkaar te vergelijken zijn, maar toch beiden symbolen werden van vrijheid en tolerantie. Erasmus hield tijdgenoten een morele spiegel voor in zijn Lof der Zotheid (1511). Spinoza beschreef in zijn Ethica (1677) een uitdagende morele filosofie.

Filosofie in Den Haag organiseert een bijeenkomst naar aanleiding van het essay ‘Spelen met waarden, betalen met gedachten’* van Ronald van Raak. Hierin gaat hij te rade bij deze twee grootste filosofen uit de Nederlandse geschiedenis.

In het essay onderzoekt Van Raak hoe het denken van Erasmus en Spinoza tot stand kwam en welke waarden eraan ten grondslag lagen. Hij beschrijft hoe hun denkbeelden door de tijd heen werden gebruikt en wat hun filosofie kan betekenen in het huidige debat over de vraag wat ons nog met elkaar verbindt.

*verschijningsdatum is begin februari 2024 bij Boom Uitgevers

Over Ronald van Raak

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Hij was van 2006 tot 2021 lid van de Tweede Kamer voor de SP.

Over Filosofie Den Haag

Daag je denken uit!

Filosofie hoort in Den Haag. Stad van Vrede en Recht, van het zand en het veen, met zijn vele culturen en overtuigingen. Meerdere keren per seizoen organiseert Filosofie Den Haag daarom activiteiten met filosofen en andere denkers in Zaal 3. Hierin worden onderwerpen die in de stad en samenleving spelen besproken met gasten en publiek. En gunnen we onszelf de tijd om te denken en te bevragen, om te twijfelen en om niet-te-weten. Voor iedereen die niet bang is om van mening te veranderen.