HEAT

Theater Rotterdam | Davy Pieters
di 23 apr - 20:15 - 21:30
di 23 apr 2024
20:15 - 21:30
  • di 23 apr 2024
    20:15 - 21:30
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

Hitte is overal. Voor hitte kan je onmogelijk wegvluchten en alle verzet is vergeefs. De almaar stijgende, oncontroleerbare temperatuur raakt ons allemaal.

In HEAT zoomt theatermaker Davy Pieters in op de invloed die klimaatverandering heeft op de onderlinge verhoudingen binnen een familie. Pieters onderzoekt in deze apocalyptische voorstelling de manier waarop gedrag, patronen en trauma van generatie op generatie worden doorgegeven.

In HEAT breekt de jongste generatie van een familie radicaal met dat wat hen door hun (voor)ouders is doorgegeven. Het toont de worstelingen die gepaard gaan met die breuk én met het opnieuw vinden van je plek binnen het gezin. Zo staat deze familie als metafoor voor onze samenleving.

Pieters maakt met HEAT haar debuut in de grote zaal en wordt daarbij ondersteund door een kolossaal vijftigkoppig koor in een koperen decor van monumentale afmetingen. De overweldigende koorzang stuwt de hitte naar ongekende hoogtes en creëert een vuurzee van geluid.

Over het werk van Davy Pieters

De voorstellingen van Davy Pieters (1988) zijn onderzoeken naar de toekomstige mens en de manier waarop deze beïnvloed wordt door technologische ontwikkelingen en beeldcultuur. Haar voorstellingen kenmerken zich door een sterke beeldende, fysieke en filmische stijl.

HEAT is het derde deel in Davy's vierdelige serie over opgroeien in een toekomstige wereld, waarin ze haar krachtige beeldtaal verbindt met verschillende levensfasen en de vier natuurelementen. Na CRISPR, waar het element water centraal staat, en Not all is lost, waar de aarde aan bod komt, gebruikt ze nu vuur als metafoor voor ons globale systeem en gedrag.

Pieters kijkt in deze voorstellingen naar jeugd, volwassenheid, ouderdom en de dood tegen een achtergrond van sciencefiction. Hierin gebruikt ze performance, scenografie en soundscape als microscoop waarmee ze in het theater de invloed van klimaatverandering onderzoekt. Daarmee zoomt ze in op onze collectieve angsten, maar ook op menselijke hoop en veerkracht voor toekomstige tijden.

Credits

Concept en regie Davy Pieters